top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΚατερίνα Κώτση

Λαμβάνουμε αποφάσεις με νόημα!

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως κάθε νέα χρονιά ή μετά το καλοκαιρινό μας διάλειμμα, οι περισσότεροι μπαίνουμε σε μία διαδικασία αναστοχασμού, σχετικά με το τι πήγε καλά και τι όχι μέχρι εδώ, τι θα θέλαμε να αλλάξουμε/βελτιώσουμε/επιτύχουμε στο εξής.

Συνήθως, ξεκινούμε με την ίδια διάθεση "τη νέα περίοδο θα διαχειριστώ καλύτερα τον χρόνο μου, θα οργανώσω καλύτερα την εργασία μου/την επιχείρηση μου/την ομάδα μου, θα ασκούμαι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, θα αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου, θα φροντίζω περισσότερο τον εαυτό μου", κλπ.

Αλήθεια…πόσο συχνά πραγματοποιούμε όσα δηλώνουμε; Ποικίλες έρευνες δείχνουν ότι το 80% των προθέσεων αυτών, ξεθωριάζουν πολύ πολύ σύντομα.

Μήπως να το κάνουμε λίγο διαφορετικά αυτήν τη φορά;

Πριν δηλώσουμε στόχους (τι θέλουμε να κάνουμε/να επιτύχουμε), ας λάβουμε αποφάσεις σχετικά με το πώς θέλουμε να ζήσουμε και να πορευτούμε κατά τη νέα περίοδο που απλώνεται μπροστά μας!

Ας λάβουμε αποφάσεις με νόημα, λοιπόν, ακολουθώντας 3 απλά αλλά σημαντικά βήματα:Βήμα 1: Εστιάζουμε στην κατεύθυνση που θέλουμε να έχει η ζωή μας

Τυπικά, η διαδικασία στοχοθέτησης για κάθε νέα περίοδο εστιάζει στο τι θέλουμε να επιτύχουμε, και αποτελείται από στόχους που θα μας παρακινήσουν να προχωρήσουμε μπροστά και να προοδεύσουμε.

Εντούτοις, η δέσμευση σχετικά με το "πώς θέλω να ζήσω" θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και πρέπει να προηγείται του "τι θέλω να επιτύχω".

Οι φιλοδοξίες αυτές συνδεόνται με την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα μας! Ποιος είμαι, τι σημαίνω και πώς στέκομαι σε αυτόν τον κόσμο, πώς επιθυμώ να ζω και να εργάζομαι, κλπ.

>> Καταγράφουμε τις αποφάσεις μας σχετικά με το πώς επιθυμούμε να ζούμε, βάσει των αξιών μας και του τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς.


Βήμα 2: Δεσμευόμαστε στις αξίες μας

Οι αξίες αποτελούν θεμελιώδεις πεποιθήσεις σχετικά με το τι θεωρούμε σημαντικό στη ζωή. Προσδιορίζουν τις συμπεριφορές και τις ενέργειές μας και αποτελούν το μέτρο για το αν ζούμε τελικά όπως πραγματικά επιθυμούμε.

Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε, συνδεόμαστε κοινωνικά, εργαζόμαστε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας κ.ο.κ, φανερώνουν τι είναι σημαντικό για εμάς, ανεξάρτητα από το αν ισχυριζόμαστε κάτι διαφορετικό. Οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις!

Όταν οι επιλογές μας ευθυγραμμίζονται με τις αξίες που (ισχυριζόμαστε ότι) έχουμε, τότε η ζωή είναι συνήθως καλή, αισθανόμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι τις περισσότερες φορές, ενώ εμπνέουμε εμπιστοσύνη!

>> Αποσαφηνίζουμε τις αξίες μας και τις καταγράφουμε δίπλα στις αποφάσεις.


Βήμα 3: Μετατρέπουμε τις αξίες σε θεμελιώδεις αρχές

Εφόσον αποκτήσουμε ξεκάθαρη επίγνωση των αξιών μας, πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους «δώσουμε ζωή», θα τις εκφράσουμε, δηλαδή.

Στην ουσία, οι αρχές είναι οι αξίες μας στην πράξη. Είναι οι κανόνες ή οι πεποιθήσεις που σηματοδοτούν ποιοι είμαστε και τι εκπροσωπούμε. Αποτελούν την «ηθική μας πυξίδα», η οποία κατευθύνει τη δράση μας. Όταν συμπεριφερόμαστε και ενεργούμε βάσει των αρχών μας, οι άλλοι μάς βλέπουν ως αυθεντικούς και άξιους εμπιστοσύνης.

Μερικά παραδείγματα για το πώς οι αρχές συνδέονται με τις αξίες:

* Εάν είναι για εμένα σημαντική αξία η εντιμότητα, τότε δεσμεύομαι να λέω την αλήθεια, ανεξάρτητα από τις προσωπικές συνέπειες.

* Εάν είναι για εμένα σημαντική αξία η ευζωία/ευημερία, τότε δεσμεύομαι να φροντίζω πάντα για την ισορροπία της προσωπικής-επαγγελματικής μου ζωής, καθώς και να υποστηρίζω τους άλλους ώστε να επιτύχουν το ίδιο.

Οι αρχές, λοιπόν, θα αποτελούν τη βάση για τις επιλογές μας.

>> Αποσαφηνίζουμε τις αρχές μας, τις καταγράφουμε και τις συνδέουμε με τις αξίες μας.


Επανέλεγχος

Όταν ολοκληρώσουμε, μελετούμε τις δεσμεύσεις μας και παρατηρούμε πώς αισθανόμαστε:

- Κατά πόσο οι αξίες που καταγράψαμε αντικατοπτρίζουν ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς και μας κινητοποιούν;

- Κατά πόσο οι αρχές που καταγράψαμε συμβαδίζουν με τις αξίες μας;

- Πώς αυτές οι αρχές θα καθοδηγήσουν τη συμπεριφορά μας;

- Πώς θα διατηρήσουμε τον εαυτό μας υπεύθυνο και κινητοποιημένο, προκειμένου να ακολουθήσουμε τις αρχές αυτές κατά το επερχόμενο διάστημα;


Οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση των αποφάσεών μας, είναι η διατήρηση της δέσμευσής μας προς αυτές και η ανάληψη ευθύνης. Το κλειδί για να επιτύχουμε, είναι η δημιουργία μίας γερής βάσης, εστιάζοντας στο πώς επιθυμούμε να ζούμε, στην αποσαφήνιση των αξιών μας και στην εγκαθίδρυση λογικών και ρεαλιστικών αρχών.

Τώρα, είμαστε έτοιμοι για μία φρέσκια αρχή!
Comments


bottom of page