top of page
Εικόνα συγγραφέαΚατερίνα Κώτση

«Οι Στόχοι της Νέας Χρονιάς»

Το τέλος κάθε χρονιάς και η αρχή κάθε νέας, είναι συνήθως η περίοδος που οι περισσότεροι μπαίνουμε σε μία διαδικασία αναστοχασμού. Τι πήγε καλά και τι δεν πήγε καλά κατά τους 12 απερχόμενους μήνες, τι θα θέλαμε να αλλάξουμε, να βελτιώσουμε, να επιτύχουμε κατά τους 12 επερχόμενους μήνες. Κάθε χρόνο ξεκινούμε με την ίδια διάθεση «Αυτήν τη χρονιά, θα κάνω το τάδε ή το δείνα».

Πόσα από αυτά που αποφασίζουμε να κάνουμε, τα πραγματοποιούμε εν τέλη;

Ποικίλες έρευνες δείχνουν ότι το 80% των αποφάσεων για τη νέα χρονιά, ξεθωριάζουν μέχρι τον Φεβρουάριο. Συνήθως, διότι μέχρι τότε μας έχει ήδη «ρουφήξει» η ροή της πολυάσχολης καθημερινότητας, δε βρίσκουμε τον χρόνο να ασχοληθούμε με τα νέα μας πλάνα και, ενδεχομένως, η λίστα των επιθυμιών μας φαντάζει πλέον άπιαστη…κάπου εκεί εμφανίζεται και μία αίσθηση ανικανοποίητου και απογοήτευσης.

Πώς μπορούμε να δεσμευτούμε και να δρομολογήσουμε με επιτυχία τα «θέλω» μας για τη νέα χρονιά, χωρίς αυτή η διαδικασία να μας πιέζει και να μας αγχώνει;

1. Σκεφτείτε, για κάθε πτυχή της ζωής σας, «πού είστε» και «πού επιθυμείτε να πάτε» - ορίστε προσωπικούς στόχους με νόημα!

Ο αναστοχασμός αυτός, αποτελεί το πρώτο βήμα για τον ορισμό των στόχων σας. Προσπαθήστε οι στόχοι να είναι «δικοί σας», προσωπικοί, να απορρέουν δηλαδή μέσα από τις δικές σας επιθυμίες και δυνατότητες, αλλά προσέξτε να είναι ευθυγραμμισμένοι και με τις αξίες σας, καθώς μόνο έτσι αποκτούν νόημα και αποτελούν κινητήριο δύναμη. Αφαιρέστε από την εξίσωση τα «κοινώς αναμενόμενα ή αποδεκτά». Σκεφτείτε διεξοδικά τις πτυχές του προσωπικού σας τομέα (σχέσεις, σωματική υγεία, πνευματική υγεία, φροντίδα εαυτού, ευημερία, κλπ), του επαγγελματικού σας τομέα (καριέρα, εργασιακοί στόχοι, χρήματα, κλπ) και ορίστε τους προσωπικούς σας στόχους.

2. Ξεκινήστε με μικρότερους και σαφείς στόχους.

Σύμφωνα με έρευνες, ο πρωταρχικός λόγος που «οι στόχοι της νέας χρονιάς» δεν ευοδώνονται, είναι γιατί είναι πολύ μεγάλοι ή ασαφείς.

Στην περίπτωση των πιο μεγάλων στόχων, φροντίστε να τους «σπάτε» σε μικρότερους, εφικτούς στόχους-βήματα. Έτσι θα παραμείνετε κινητοποιημένοι και αφοσιωμένοι, με μεγαλύτερες πιθανότητες επίτευξης του μεγάλου στόχου.

Φροντίστε, επίσης, κάθε στόχος:

* Να είναι συγκεκριμένος: ορίζοντας με σαφήνεια «τι θέλετε να επιτύχετε», «γιατί είναι σημαντικός για εσάς» και «ποιες πηγές θα χρησιμοποιήσετε» για την επίτευξή του.

* Να είναι μετρήσιμος: ορίζοντας στοιχεία που σας βοηθούν να τον αξιολογείτε και να μετράτε την πρόοδο/την επιτυχία – έτσι διατηρείτε τον έλεγχο της πορείας προς την επίτευξη.

* Να είναι εφικτός: ακόμα και οι πιο μεγαλόπνοοι στόχοι, που απαιτούν να φτάσουμε ή ακόμα και να «τεντώσουμε» τα όρια των δυνατοτήτων μας, μπορούν να επιτευχθούν, αρκεί να είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί.

* Να είναι συναφής: με εσάς, τις εκάστοτε συνθήκες της ζωής σας, τις προτεραιότητες, τις επιθυμίες σας. Έτσι, ορίζετε τη σημασία του στόχου για εσάς και διασφαλίζετε την ευθυγράμμισή του με άλλους σχετικούς σας στόχους, ώστε όλα να προχωρούν ομαλά μπροστά.

* Να είναι χρονικά ορισμένος: θέτοντας προθεσμίες, τόσο επίτευξης του στόχου όσο κι ολοκλήρωσης κάθε επιμέρους βήματος, βοηθά να παραμείνετε εστιασμένοι στο πλάνο σας.

3. Θέστε προτεραιότητες.

Αν ξεκινήσετε με μεγάλο αριθμό στόχων, οι πιθανότητες για την επίτευξή τους είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Ιεραρχήστε τους και ξεκινήστε με τους 5 πρώτους ή λιγότερους. Όταν επιτευχθούν, μπορείτε να συνεχίσετε με τους επόμενους στη λίστα σας.

4. Αναρτήστε τους για να τους βλέπετε κάθε μέρα και παραμείνετε ευέλικτοι.

Μην αρκείστε στην καταγραφή τους σε ένα σημειωματάριο, που μπορεί για αρκετό καιρό να μην ανοίξετε ξανά. Έτσι, χάνετε την επαφή και τη σύνδεση με τους στόχους σας. Δημιουργείστε, για παράδειγμα, έναν «πίνακα ιδεών» ή «πίνακα στόχων», αναρτήστε στον σε σημείο που μπορείτε να τον βλέπετε και να έχετε διάδραση μαζί του καθημερινά. Παραμείνετε ευέλικτοι, τροποποιώντας στόχους που μπορεί να φαίνονται μη σχετικοί ή ακατάλληλοι σε σχέση με τις εκάστοτε πραγματικές συνθήκες. Εμπλουτίστε, αφαιρέστε, αναθεωρείστε ελεύθερα.

5. Βρείτε έναν σύμμαχο.

Νεότερες έρευνες δείχνουν, ότι αν απλά μοιραστούμε έναν στόχο και το πλάνο επίτευξής του με τους κατάλληλους ανθρώπους (φίλο, συνάδελφο, coach, μέντορα, κλπ), οι πιθανότητες να παραμείνουμε πιστοί σε αυτόν και να τον επιτύχουμε αυξάνονται κατά 65% (Association for Talent Development), διότι αποτελεί έναν τρόπο δέσμευσής μας.

Καλή Χρονιά!

Comments


bottom of page