top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGROW team

Το Όραμα - η έννοια, ο ρόλος και η σημαντικότητά του!

Το προσωπικό όραμα για έναν άνθρωπο, αντιπροσωπεύει όχι μόνο τι επιθυμεί να κάνει, αλλά και ποιος επιθυμεί να είναι. Περιλαμβάνει τις αξίες, τις βαθύτερες επιθυμίες, το «κάλεσμα» που μπορεί να αισθάνεται, τον σκοπό, την πυρηνική του ταυτότητα (Boyatzis & McKee, 2005). Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις και το εταιρικό όραμα.

Το όραμα, είναι η νοητική απεικόνιση του επιθυμητού εαυτού και του επιθυμητού μέλλοντος.

Ο επιθυμητός εαυτός, προσδίδει σχήμα και χρώμα σε ό,τι χρειάζεται για να είναι κάποιος «η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του».

Ένα σαφές και ισχυρό όραμα μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου, καθώς αποτελεί την αφετηρία για την πραγματοποίηση των επιθυμιών, των σκοπών, των «ονείρων» του, επιφέροντας συναισθηματική δέσμευση. Έτσι, το άτομο κινητοποιείται, καθώς αυτή η νοητική εικόνα μετατρέπει τον σκοπό σε δράση (Boyatzis, Smith & Oosten, 2019). Τα ανάλογα ισχύουν και στην περίπτωση της Επιχειρησιακής Ανάπτυξης.

Όταν, μέσα από τη διαδικασία της αυτοεπίγνωσης, το άτομο αναγνωρίζει τις επιθυμίες και δομεί το όραμά του, απελευθερώνονται θετικά συναισθήματα.

Κατά τη διαδικασία αλλαγής του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς (mindset shift), το όραμα αποτελεί ένα ισχυρό και απαραίτητο στοιχείο, καθώς οδηγεί το άτομο στο να σκέφτεται πιο «ανοιχτά» και βαθιά, να συνδέεται με τον αυθεντικό του εαυτό, να καλλιεργεί τη βιώσιμη μάθηση και την αλλαγή.

Η δημιουργία του προσωπικού ή εταιρικού οράματος, περιγράφεται καλύτερα ως μία διαδικασία κατασκευής (crafting), η οποία απαιτεί ευρηματικότητα και δημιουργικότητα.

Το όραμα, συμπυκνώνει τις αξίες και τις επιθυμίες του ατόμου και του οργανισμού, αποτελεί οδηγό. Όταν δεν υπάρχει όραμα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει κίνητρο και να προκύπτει εξέλιξη.

Η coaching προσέγγιση που έχουμε αναπτύξει και εφαρμόζουμε, αποτελεί ένα σημαντικό πλαίσιο μέσα στο οποίο βοηθούμε τα άτομα και τις επιχειρήσεις να εντοπίζουν και να προσδιορίζουν τις αξίες, τις ανάγκες, τις επιθυμίες, καθώς και τον απώτερο σκοπό τους. Έτσι, είναι σε θέση να διαμορφώσουν ένα ξεκάθαρο όραμα, ενεργοποιώντας μία πορεία ανάπτυξης η οποία αποκτά πλέον νόημα, σκοπό και κατεύθυνση!



Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας, Σύγχρονες Προσεγγίσεις και Εφαρμογές (Θεοδοσάκης, Δ., Γκατζιώνης, Σ., Κώτση, Κ., Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ, 2021)

Boyatzis, R. E., Boyatzis, R., & McKee, A. (2005). Resonant leadership: Renewing yourself and connecting with others through mindfulness, hope, and compassion. Harvard Business Press.

Boyatzis, R., Smith, M. L., & Van Oosten, E. (2019). Helping people change: Coaching with compassion for lifelong learning and growth. Harvard Business Press.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page