top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΚατερίνα Κώτση

Τα σημαντικά οφέλη των τακτικών διαστημάτων ανάπαυλας για την υγεία μας!

Πλήθος επιστημονικών ερευνών επιβεβαιώνουν ότι το να φροντίζουμε τακτικά να παίρνουμε απόσταση από την εργασία και την καθημερινότητά μας, επιφέρει σημαντικά οφέλη στη σωματική και ψυχολογική μας υγεία, κυρίως, διότι μειώνονται τα επίπεδα του στρες.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, πλέον, ότι το άγχος αποτελεί έναν σημαντικά επιβαρυντικό παράγοντα

> για τη σωματική μας υγεία - υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά νοσήματα, αποδυνάμωση ανοσοποιητικού, προβλήματα πεπτικού συστήματος, διαταραχή ύπνου, αλλά και

> για την πνευματική και ψυχολογική μας υγεία - ευερεθιστικότητα, προβλήματα μνήμης, μειωμένη ικανότητα λήψης κατάλληλων αποφάσεων, κατάθλιψη - τη φροντίδα της οποίας αρκετοί παραγκωνίζουμε, αν και είναι εξαιρετικά σημαντική. Διότι, η αλήθεια είναι ότι τα συναισθήματα, οι σκέψεις και η στάση μας επηρεάζουν τα επίπεδα της ενέργειας, της ανθεκτικότητας, της παραγωγικότητας, της συνολική μας υγείας.

Η καλή πνευματική και ψυχολογική υγεία, ενισχύει την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε την κουραστική και αγχωτική καθημερινότητα, καθώς και τις πιο σοβαρές κρίσεις, προκλήσεις και δυσκολίες.

Οι άνθρωποι που εξασφαλίζουν χρόνο για μικρές ή μεγαλύτερες περιόδους ανάπαυλας, εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας, διαθέτουν μία πιο αισιόδοξη στάση και είναι πιο κινητοποιημένοι προς την επίτευξη των επιθυμιών και των στόχων τους. Διαθέτουν την ικανότητα να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διαβιώσης.

Τι μπορούμε, επομένως, να κάνουμε;

Να παίρνουμε χρόνο για ανάκαμψη

Για να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες του χρόνιου στρες και της υπερκόπωσης (burnout), χρειαζόμαστε χρόνο για ανάκαμψη και επαναφορά σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργικότητας, χωρίς να εργαζόμαστε, να σκεφτόμαστε τη δουλειά και το πλήθος των υποχρεώσεών μας.

Πρόκειται για μία διαδικασία "ανάρρωσης", που απαιτεί να "κατεβάζουμε τον διακόπτη" και να αποσυνδεόμαστε από την καθημερινότητα.

Η ανάπαυλα αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για να μπορούμε να ηρεμούμε και να χαλαρώνουμε, ώστε γυρίζοντας στη συνήθη καθημερινότητα, να αισθανόμαστε ανανεωμένοι και έτοιμοι να προσφέρουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Πολλές επιστημονικές έρευνες, λοιπόν, επιβεβαιώνουν ότι οι διακοπές - τα μικρά ή μεγαλύτερα διαλείμματα - επιφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, καθώς:

1. Μειώνεται το άγχος, λόγω του ότι τα άτομα απομακρύνονται από περιβάλλοντα και δραστηριότητες που συσχετίζονται με το στρες (American Psychological Association, 2018).

2. Μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, λόγω της αποφόρτισης και του περισσότερου και ποιοτικότερου χρόνου επαφής με τους αγαπημένους μας.

3. Βελτιώνεται η παραγωγικότητα, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι χρειαζόμαστε χρόνο για πνευματική επαναφόρτιση, ώστε να παραμείνουμε λειτουργικοί, παραγωγικοί και αφοσιωμένοι στην εργασία μας.

4. Βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου - η έλλειψη επαρκούς ύπνου αποτελεί κοινό παράπονο, συχνά πηγάζοντας από το γεγονός ότι απλά έχουμε πολλά στο μυαλό μας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι διακοπές βοηθούν στο να διακόπτουμε συνήθειες που διαταράσσουν τον ύπνο μας, όπως το να εργαζόμαστε μέχρι αργά το βράδυ ή το να κοιτάμε τη φωτεινή οθόνη του κινητού μας πριν τον ύπνο.

Πνευματικά και ψυχολογικά:

5. Αισθανόμαστε καλά – όταν κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί, ο εγκέφαλός μας παράγει ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή της χαράς.

6. Αισθανόμαστε πιο ικανοποιημένοι και χαρούμενοι με τη ζωή μας – όσο περισσότερο ελεύθερο χρόνο δημιουργούμε για εμάς και όσο περισσότερο δραστήριοι είμαστε μέσα σε αυτόν με ό,τι μας ηρεμεί και μας αποφορτίζει, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να μη νιώθουμε ικανοποίηση από τη ζωή μας.

7. Αποφεύγουμε την υπερκόπωση (burnout) – λόγω της ευκαιρίας για ξεκούραση, ηρεμία και χαλάρωση, ενώ επιπλέον τονώνεται η δημιουργικότητα, η παραγωγικότητα και η ανθεκτικότητά μας.

Η ουσία είναι ότι το να αφιερώνουμε χρόνο μακριά από τις έγνοιες της εργασίας και της καθημερινής μας ζωής, έχει θετική επίδραση στην υγεία μας, στην κινητοποίησή μας, στις σχέσεις μας, στην απόδοσή μας, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Μας προσφέρει την ανάπαυλα που χρειαζόμαστε για να επιστρέφουμε ανανεωμένοι, δυνατότεροι και ικανότεροι να αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε προκύπτει στην εργασιακή και προσωπική μας ζωή.

Μην περιμένουμε, λοιπόν, τις ιδανικές συνθήκες (π.χ. πολυήμερες διακοπές) για να πάρουμε απόσταση από την καθημερινότητά μας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα... ένας περίπατος στο κοντινότερο πάρκο, μία ημερήσια εκδρομή στη θάλασσα ή στο βουνό, η ενασχόληση με την αγαπημένη μας (και ξεχασμένη ίσως) δραστηριότητα, η σίγαση του ‘έξυπνου’ κινητού μας... οτιδήποτε είναι αυτό που βοηθά το μυαλό και το σώμα μας να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να αναρρώσει είναι άκρως απαραίτητες διακοπές για τη διατήρηση της υγείας μας!



bottom of page