top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΚατερίνα Κώτση

Πάμε διακοπές!

Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου είναι κατάλληλη για διακοπές…πόσο μάλλον το καλοκαίρι το οποίο

είναι ταυτισμένο με αυτές, όταν ο υπέροχος ουρανός, ο ήλιος, η θερμοκρασία, η ευεργετική θάλασσα, η σωματική επαφή με τα φυσικά στοιχεία (νερό, άμμος, βότσαλα) μας βοηθούν να ηρεμήσουμε, να αλλάξουμε διάθεση, να ανανεωθούμε.

Τι είναι διακοπές;

Ό,τι βοηθά τον καθένα μας να "κατεβάζει διακόπτη" και να αποσυνδέεται από την καθημερινότητα, χωρίς καλούπια και πρέπει…αρκεί να ευφραίνει την ψυχή! Πρόκειται για μία σημαντική διαδικασία «ανάρρωσης» και ανάκαμψης.


Γιατί διακοπές;

Ακολουθούν οι "δικοί μας" λόγοι για φέτος, έτσι όπως προκύπτουν μέσα από τις δικές μας ανάγκες - σας καλούμε να βρείτε και τους δικούς σας.


1. Να κάνουμε μία παύση και να ξεκουραστούμε

Πρώτα απ’ όλα, χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και τους πιεστικούς ρυθμούς της. Μετά από έντονους μήνες δουλειάς και πολλών άλλων υποχρεώσεων, φτάνει η ώρα για ξεκούραση και χαλάρωση, μειώνοντας ταχύτητα και ξεχνώντας για λίγο όλα τα "πρέπει". Η συνθήκη αυτή μάς βοηθά να ανανεωθούμε, να «θεραπευτούμε» και να επανέλθουμε δριμύτεροι.


2. Να περάσουμε όμορφα και να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις

Είτε πάμε μέχρι το χωριό είτε ταξιδεύουμε εκτός συνόρων, είναι η ιδανική περίοδος για να διασκεδάσουμε και να δημιουργήσουμε πολύτιμες αναμνήσεις με τους αγαπημένους μας.

Η αλλαγή περιβάλλοντος, τρόπου και ρυθμού ζωής βελτιώνουν τη διάθεσή μας, μας ανανεώνουν και μας βοηθούν να δημιουργούμε και να απολαμβάνουμε όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους μας.

Οι θετικές αναμνήσεις αποτελούν θεμέλιο τόσο για την ψυχική μας ανθεκτικότητα όσο και για τις ανθρώπινες σχέσεις!


3. Να χτίσουμε σχέσεις

Έτσι λοιπόν, έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε νέες σχέσεις και να ενδυναμώσουμε τις υπάρχουσες. Η συνύπαρξη, οι κοινές δραστηριότητες, η αντιμετώπιση προκλήσεων, η εξερεύνηση ενός νέου τόπου, «δένουν» τα μέλη μίας οικογένειας/παρέας/ομάδας, βελτιώνουν και εξελίσσουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Η σύνδεση με άλλους ανθρώπους, αποτελεί ζωτικό μέρος της ζωής μας!


4. Να μάθουμε κάτι νέο

Όπου κι αν βρεθούμε κατά τις διακοπές, ακόμα κι αν μείνουμε σπίτι, μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, κάτι για το οποίο ενδεχομένως δε διαθέτουμε τον χρόνο τον υπόλοιπο καιρό. Να επισκεφτούμε εκείνο το μουσείο που ίσως μόνο εμείς δεν έχουμε ακόμα πάει, να μάθουμε για έναν νέο πολιτισμό, να βρεθούμε σε ένα ιστορικό μνημείο μαθαίνοντας περισσότερα γι’ αυτό, να περπατήσουμε σ' ένα πάρκο ανακαλύπτοντας την ιστορία του, να διαβάσουμε εκείνο το βιβλίο που μας περιμένει τόσο καιρό ή οτιδήποτε άλλο μας προκύψει... αρκεί να βγούμε από τη ρουτίνα μας και να προσφέρουμε τροφή στην ψυχή μας.

Η μάθηση ανοίγει ορίζοντες και οδηγεί στην ανάπτυξη!


5. Να ευθυγραμμιστούμε με τον σκοπό μας

Πολλοί από εμάς, μέσα στις διακοπές, βρίσκουμε τον χώρο, τον χρόνο, την ησυχία και την ηρεμία που χρειαζόμαστε για να σκεφτούμε και να «τακτοποιήσουμε» τα όνειρα, τα θέλω, τους στόχους μας. Τι μπορεί να προκύψει μέσα από αυτήν τη διαδικασία αναστοχασμού με «καθαρό» μυαλό, πολλές φορές μας εκπλήσσει!


6. Να συλλέξουμε νέες εμπειρίες

Οι διακοπές αποτελούν μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάτι νέο ή και μοναδικό. Ένα φαγητό που δεν έχουμε ξαναγευτεί ή μια περιπέτεια που δεν φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαμε να βιώσουμε, όπως π.χ. μία θαρραλέα βουτιά σε ένα παγωμένο ποτάμι, μία πεζοπορία, βαρκάδα, camping και ό,τι άλλο μπορεί να βάλουμε στο μυαλό μας.

Ας βγούμε για λίγο από τη ζώνη άνεσης και ας γίνουμε λίγο πιο τολμηροί και τρελούτσικοι, ώστε να δημιουργήσουμε και να απολαύσουμε εμπειρίες που θα θυμόμαστε για πάντα!

Οφείλουμε στον εαυτό μας να δημιουργούμε και να αξιοποιούμε στο έπακρο διαστήματα ανάπαυλας, λόγω της εξαιρετικά σημαντικής επίδρασης τόσο στη σωματική όσο και στην πνευματική μας υγεία!

Είτε πρόκειται για τρεις ημέρες είτε για τρεις εβδομάδες, στο σπίτι ή στην άλλη άκρη του κόσμου, ας «βουτήξουμε» σε αυτές τις στιγμές για να χαλαρώσουμε, να ανανεωθούμε, να επανασυνδεθούμε με τους αγαπημένους μας, να δημιουργήσουμε νέες εμπειρίες και αναμνήσεις.

Θα επιστρέψουμε άλλοι άνθρωποι!!!




bottom of page