top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΚατερίνα Κώτση

Δημιουργούμε Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις!

Η «καλύτερη εποχή του χρόνου», είναι επιτέλους εδώ!

Οδεύοντας προς το τέλος κάθε χρονιάς, αναμένουμε την, πασπαλισμένη με χρυσόσκονη, ατμόσφαιρα της γιορτινής περιόδου Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς για να διακόψουμε τη μονοτονία της καθημερινότητας, να αισθανθούμε καλύτερα, να χαμογελάσουμε, να αισιοδοξίσουμε…τώρα που όλα γίνονται πιο φωτεινά!

Χριστουγεννιάτικα δέντρα, μυρωδιές, μουσικές, λαμπιόνια, φιόγκοι, μπάλες, αστέρια, Άι Βασίλιδες, κάλαντα…συνθέτουν το εορταστικό σκηνικό, εντός και εκτός των σπιτιών μας.

Ας σκεφτούμε για λίγο: τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για εμάς και την οικογένειά μας; Ποιο είναι το νόημα που έχουμε προσδώσει ή ποιο είναι αυτό που θα θέλαμε πραγματικά να προσδώσουμε στην εποχή αυτή;

Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις – Παλαιές και Νέες

Τι θυμόμαστε από τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων; Ποιες ήταν εκείνες οι συνήθειες – οι παραδόσεις που τα έκαναν ξεχωριστά για εμάς;

Σίγουρα, με τα παιδικά μας μάτια βλέπαμε τα πάντα καλυμμένα με ένα πέπλο μαγείας (πολλοί συνεχίζουμε). Έτσι είναι για όλα τα παιδιά ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι.

Κοιτώντας φωτογραφίες από περασμένα Χριστούγεννα μάς κατακλύζουν αναμνήσεις, συναισθήματα και συνειδητοποιούμε ξανά όλα όσα έχουν πραγματικά σημασία. Λόγου χάριν, όχι πόσο ακριβό, πλουσιοπάροχο και εντυπωσιακό ήταν το εορταστικό τραπέζι, αλλά ποιοι ήμασταν εκεί, όσα μοιραστήκαμε, τη ζεστασιά, την αγάπη, τη συλλογικότητα. Πόσοι θυμόμαστε αν και τι δώρο λάβαμε;

Οι περισσότερες παραδόσεις δεν αφορούν στην αφθονία υλικών αγαθών, αλλά στον χρόνο που μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας και στη δημιουργικότητα.

Οι οικογενειακές παραδόσεις, είναι σημαντικές για όλους και ιδιαίτερα για τα παιδιά. Τους δημιουργούν την αίσθηση του ανήκειν, μία ταυτότητα, καθώς και μία αίσθηση σταθερότητας και συνέχειας μέσα στον χρόνο. Και όλα αυτά, ανεξάρτητα από τον βαθμό οικονομικής ευμάρειας κάθε οικογένειας.

Παλαιές ή νέες, πάντα είναι μια καλή ευκαιρία να εισαγάγουμε μία συνήθεια που ίσως εξελιχθεί σε παράδοση. Όταν η οικογένεια συγκεντρώνεται (με όποιον θεωρεί καθένας μας οικογένεια), είναι η ιδανική ώρα είτε να ανασύρουμε μία παλαιότερη παράδοση για να δούμε αν θα μπορούσε να μας ταιριάξει και να μας ευχαριστήσει, είτε να ξεκινήσουμε τη δημιουργία μίας νέας.

Πώς δημιουργούμε νέες παραδόσεις

Μπορούμε να ξεκινήσουμε με μικρές απλές συνήθειες, οι οποίες με σταθερή επανάληψη μέσα στα χρόνια θα γίνουν παράδοση.

Η αγαπημένη μου οικογενειακή παράδοση, για παράδειγμα, είναι η συγκέντρωση της ευρύτερης οικογένειας ανήμερα των Χριστουγέννων στο σπίτι αγαπημένων μου θείων. Την περιμένω κάθε χρόνο πώς και πώς. Είμαστε όλοι διαφορετικοί, ανάλαφροι, γαλήνιοι και ευγνώμονες που για ακόμη μία χρονιά γιορτάζουμε μαζί, δημιουργώντας αναμνήσεις. Μία συνήθεια…που έγινε παράδοση!

Για άλλους, μπορεί να είναι η παρακολούθηση ενός χριστουγεννιάτικου κονσέρτου κάθε χρόνο, η παρασκευή χριστουγεννιάτικων γλυκών, η κατασκευή χειροποίητων ευχετήριων καρτών, ο στολισμός των σπιτιού από όλα τα μέλη της οικογένειας ή η καθιερωμένη οικογενειακή αστεία χριστουγεννιάτικη φωτογραφία, η βόλτα στο στολισμένο κέντρο της πόλης, τα χειροποίητα δώρα, κοκ.

Και μια που αναφέρθηκα στα χειροποίητα δώρα...η δημιουργία των δώρων που θα μοιράσουμε στους αγαπημένους μας, θα μπορούσε να αποτελεί μία σπουδαία παράδοση! Αξιοποιώντας τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ταλέντα μας (δε μπορεί να μην έχετε, αναζητήστε τες, όλοι κάτι έχουμε), μπορούμε να δημιουργήσουμε τα αντίστοιχα δώρα. Οι ιδέες άπειρες… ένα ζεστό χειροποίητο κασκόλ για τα ταλέντα στο πλέξιμο, κούπες ιδιαίτερα φιλοτεχνημένες για κάθε έναν για όσους κλίνουν προς τη ζωγραφική, ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο γλυκό για όσες και όσους τα καταφέρνουν στην κουζίνα, ρόδια από πηλό ή ύφασμα…και τόσα μα τόσα πολλά ακόμα!

Το θέμα δεν είναι το αντικείμενο, αλλά η σκέψη και η αγάπη με την οποία δημιουργήθηκε, τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις που θα επιφέρει.

Το σημαντικό στην οποιαδήποτε παράδοση είναι ο χρόνος που μοιραζόμαστε, οι στιγμές και τα συναισθήματα που βιώνουμε, και όχι πόσο γκλάμουρους ή ακριβή μπορεί να είναι.

Ας συλλέγουμε στιγμές και ας δημιουργούμε αναμνήσεις!

..ίσως να το επιτάσσει και η εποχή μας όσο ποτέ άλλοτε...

Χαρούμενα Χριστούγεννα σε όλους!

Comments


bottom of page