Η αρχή κάθε νέας περιόδου συνοδεύεται, συνήθως, από ελπίδα και διάθεση για θετικές αλλαγές, ίσως και για νέα ξεκινήματα, ιδιαίτερα στον επαγγελματικό τομέα. Εντούτοις, συμβαίνει συχνά οι εξωτερικές συνθήκες να μην ευνοούν τα σχέδιά μας, καθώς δεν ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες και τα «θέλω» μας.
Για πολλούς, λοιπόν, μπορεί να μη διαφαίνεται κάποια αναζωογονητική εξέλιξη στον ορίζοντα (τουλάχιστον όχι ακόμα!) και οι λέξεις «ρουτίνα ή στασιμότητα» να περιγράφουν επακριβώς τον εργασιακό τομέα.
Επειδή, δεν πρέπει να εξαρτόμαστε μόνο από τους εξωτερικούς παράγοντες για να αισθανόμαστε καλά, να διατηρούμε έναν ικανοποιητικό βαθμό κινητοποίησης, να είμαστε αποδοτικοί και αποτελεσματικοί…πρέπει να κοιτάξουμε και λίγο μέσα μας.
Πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα εσωτερικά μας κίνητρα (intrinsic motivation), προκειμένου να ανανεώσουμε τη θετική μας διάθεση και να παρακινήσουμε τον εαυτό μας;
>> Ακολουθούν 4 στρατηγικές που έχουν, αποδεδειγμένα, βοηθήσει τους πελάτες μου μέσα στα χρόνια να επανασυνδεθούν με την εργασία τους, να ενισχύσουν τη θετική τους στάση και να αυξήσουν την απόδοσή τους:
1. Εστίασε στα θετικά και νιώσε ευγνωμοσύνη.
Τις περισσότερες φορές, επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ σε όσα θεωρούμε αρνητικά στον επαγγελματικό μας τομέα (και όχι μόνο), που τελικά εγκλωβιζόμαστε σε αυτά, χάνοντας τελείως την προοπτική των θετικών. Η αλλαγή εστίασης και νοοτροπίας μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά!
Αναλογίσου τα θετικά στοιχεία της εργασίας σου, ό,τι εκτιμάς πραγματικά και ό,τι σου προσφέρει ικανοποίηση. Μπορεί να είναι η ευελιξία του να εργάζεσαι από το σπίτι μερικές ημέρες την εβδομάδα, η υποστηρικτική ομάδα στην οποία ανήκεις, οι ευκαιρίες εκπαίδευσης ή ακόμα και ο δωρεάν καφές στην κουζίνα του γραφείου.
Κάθε πρωί, κατάγραψε 3 στοιχεία για τα οποία είσαι ευγνώμων - διατήρησε ένα ημερολόγιο.
Αν, πραγματικά, δυσκολεύεσαι να εντοπίσεις θετικά, ξεκίνα με το δεδομένο ότι έχεις εργασία και μια σταθερή πηγή εισοδήματος, τα οποία αποτελούν προνόμια, ειδικά αν αναλογιστείς τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν – σίγουρα θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις την αξία όσων έχεις.
Η αναγνώριση των θετικών πτυχών και το αίσθημα της ευγνωμοσύνης, θα σε βοηθήσουν να μετατοπίσεις την οπτική σου και να εστιάσεις στις ευκαιρίες, αντί στις απογοητεύσεις!
2. Βελτίωσε τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου.
Ίσως να μην μπορείς να αλλάξεις πολλά σχετικά με τον εργασιακό σου ρόλο, αλλά σίγουρα μπορείς να αναλάβεις τον έλεγχο της διαχείρισης του χρόνου σου.
Αν, για παράδειγμα, εργάζεσαι περισσότερες ώρες από όσες θα ήθελες, δούλεψε τον προγραμματισμό, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων και τη μείωση των περισπασμών, για να τελειώνεις εγκαίρως και να καταφέρνεις να αφήνεις τη δουλειά σου στη δουλειά σου.
Μελέτησε τυχόν επιπλέον βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν, ώστε να δημιουργήσεις χρόνο για ό,τι είναι σημαντικό για εσένα, όπως να κάνεις τα απαραίτητα διαλείμματα για να επαναενεργοποιείς το σώμα και τον νου σου, να συζητάς με συναδέλφους, να διαβάσεις ένα άρθρο, να προλάβεις να φτάσεις εγκαίρως σε εκείνη τη θεατρική παράσταση που θέλεις τόσο καιρό να δεις ή στον αθλητικό αγώνα του παιδιού σου που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις, κλπ.
Η βελτίωση της διαχείρισης του χρόνου και ο σωστός προγραμματισμός, σε βοηθούν να εργάζεσαι πιο έξυπνα και πιο αποδοτικά, ενώ μειώνουν το στρες που προκαλεί η έλλειψή τους.
3. Δημιούργησε ευκαιρίες ανάπτυξης.
Ακόμα και αν δεν μας προσφέρονται από το εργασιακό μας περιβάλλον, σχεδόν πάντα, μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης.
Μερικές ιδέες:
Αναζήτησε projects που σου δίνουν την ευκαιρία να αποκτήσεις νέες δεξιότητες ή και προβολή μέσα στον οργανισμό.
Επιδίωξε τη συμμετοχή σου σε επιτροπές εργασίας ή διατμηματικές ομάδες, για να διευρύνεις το δίκτυο και τις εμπειρίες σου.
Επένδυσε στον εαυτό σου εκτός εργασίας: παρακολούθησε webinars, online μαθήματα ή επιδιώξε πιστοποιήσεις, για να ενισχύσεις την τεχνογνωσία και εξειδίκευσή σου.
Αντί να αποθαρρύνεσαι και να αδρανοποιείσαι από την έλλειψη εξωτερικών ευκαιριών, επίλεξε να ενεργοποιηθείς και να χρησιμοποιήσεις τις παραπάνω πρωτοβουλίες ως εφαλτήριο για την επόμενη επαγγελματική σου κίνηση.
4. Ζήτα ό,τι χρειάζεσαι.
Μερικές φορές, οι αλλαγές που είναι εφικτές και μπορούν να αυξήσουν τον βαθμό της εργασιακής μας ικανοποίησης, δεν προκύπτουν από μόνες τους – πρέπει να τις προκαλέσουμε, να τις διεκδικήσουμε.
Μερικές ιδέες:
Καθοδήγηση (mentoriship): ζήτα τακτικές συναντήσεις με τον προϊστάμενό σου ή κάποιον ανώτερο leader, για να συζητάς τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και την πορεία της καριέρας σου στον οργανισμό.
Πλάνο Ανάπτυξης: δημιούργησε ένα σαφές πλάνο για το πού επιθυμείς να βρίσκεσαι σε ένα, τρία ή πέντε χρόνια και εντόπισε τις δεξιότητες ή εμπειρίες που χρειάζεσαι για να φτάσεις στον στόχο σου.
Ευελιξία: αν χρειάζεσαι κάποια ρύθμιση, όπως π.χ. για να φεύγεις νωρίτερα μία φορά την εβδομάδα για κάποιο μάθημα ή οικογενειακή υποχρεώση, ζήτα την και πρότεινε το σχέδιό σου για την αναπλήρωση και εξισορρόπιση των εργασιακών σου καθηκόντων. Ανάλογες "μικρές" ρυθμίσεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, καθώς συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της κινητοποίησής μας, ευθυγραμμίζοντας την εργασία μας με τις προσωπικές μας επιδιώξεις.
Εστιάστε σε ό,τι μπορείς εσύ να κάνεις.
Ακόμα και αν ο εργασιακός σου ρόλος μοιάζει στάσιμος, έχεις τη δύναμη να επαναπροσδιορίσεις τον τρόπο που βιώνεις την εργασία σου.
Με εστίαση στα θετικά στοιχεία, συνειδητή και συστηματική εξάσκηση της ευγνωμοσύνης, καλύτερη διαχείριση του χρόνου, δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης και διεκδίκηση των αναγκών σου, μπορείς να ανανεώσεις τον σκοπό και την κινητοποίησή σου, δίνοντας ώθηση στην καριέρα σου!
'Οταν αλλάζουμε οπτική και ενισχύουμε τη νοοτροπία ανάπτυξης (growth mindset), απεγκλωβιζόμαστε από δυσλειτουργικά μοτίβα σκέψης-συμπεριφοράς και αρχίζουμε να διακρίνουμε δυνατότητες, προοπτικές και ευκαιρίες!
Ξεκίνα τη δική σου πορεία ανάπτυξης και θα εκπλαγείς ευχάριστα από όλα όσα έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις!
Comentarios