top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGROW team

Η εποπτεία στο coaching – μία ισχυρή συμμαχία!

Τι είναι η εποπτεία:

Η εποπτεία, ορίζεται ως η διαδικασία κατά την οποία ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος και έμπειρος επαγγελματίας coach, παρακολουθεί και αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο ο εποπτευόμενος coach προσεγγίζει τον coachee κατά τη συνεργασία τους.

Είναι το πλαίσιο το οποίο προσφέρει στους επαγγελματίες, τον απαραίτητο χώρο και χρόνο να εκφράζουν και να επεξεργάζονται ερωτήματα, προβληματισμούς, δυσκολίες ή ανησυχίες που προκύπτουν με τους πελάτες τους.

Η εποπτεία αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης, της πρακτικής άσκησης, αλλά και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επαγγελματικής εξέλιξης των επαγγελματιών coaches. Αποτελεί, επίσης, προαπαιτούμενο για την ατομική τους πιστοποίηση (individual accreditation) από τους επαγγελματικούς συλλόγους (EMCC, AC, ICF).

Σύμφωνα με το British Psychological Society, η εποπτεία ορίζεται με βάση 4 παραμέτρους, ως δραστηριότητα, διαδικασία, σχέση, πρακτική.

Βασικό χαρακτηριστικό της εποπτείας είναι η δομημένη ανατροφοδότηση (structured feedback). Η ακριβής και στοχευμένη ανατροφοδότηση από κατάλληλα καταρτισμένους επόπτες, προσφέρει στους εποπτευόμενους την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τυχόν αναποτελεσματικές ή μη ενδεδειγμένες συμπεριφορές, τις οποίες ενδέχεται να εμφανίζουν κατά τη διάρκεια των συνεδριών με τους πελάτες τους.


Βασικοί στόχοι εποπτείας:

1. Να διευκολύνει την επαγγελματική, αλλά και προσωπική ανάπτυξη των εποπτευομένων - έννοιες αλληλοεξαρτώμενες και αλληλοεπηρεαζόμενες.

2. Να αναπτύσσει περεταίρω τις δεξιότητες των εποπτευομένων - ο coach οφείλει να κατανοεί, να αναπτύσσει και να βελτιώνει τις δεξιότητες που απαιτεί ο ρόλος του, ενώ ο σωστός επαγγελματίας coach οφείλει να τις καλλιεργεί εφ’ όρου ζωής.

3. Να βελτιώνει την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των τεχνικών, μοντέλων και εργαλείων που αξιοποιούνται μέσα στη συνεδρία. Έτσι, οι εποπτευόμενοι διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την αξιοπιστία του επαγγέλματός τους και καλλιεργούν την ευθύνη που οφείλουν να έχουν απέναντι στα άτομα με τα οποία επιλέγουν να συνεργαστούν και να βοηθήσουν.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την εποπτεία, ως μία εμπλουτισμένη διαδικασία που περιλαμβάνει coaching, mentoring, εκπαίδευση και μάθηση, ανάλογα με τις ανάγκες του εποπτευόμενου επαγγελματία, ώστε να διευκολυνθεί η εξέλιξη, η ανάπτυξή του και η αίσθηση επαγγελματικής ικανότητας αλλά και ικανοποίησης.

Μορφές εποπτείας

Η εποπτεία, μπορεί να διεξαχθεί τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Η ατομική εποπτεία θεωρείται, μάλιστα, πιο ολοκληρωμένη όταν συμπληρώνεται με την ομαδική.

Στην ατομική εποπτεία, οι one-to-one συναντήσεις πραγματοποιούνται δια ζώσης ή on-line μέσω

πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης. Το πλεονέκτημά της, έγκειται στο ότι είναι εξατομικευμένη και πλήρως προσαρμοσμένη στις ανάγκες του εποπτευόμενου.

Από την άλλη μεριά, το πλεονέκτημα της ομαδικής εποπτείας εντοπίζεται στη δυνατότητα των μελών της ομάδας να ακούν και να παρατηρούν τους προβληματισμούς των συναδέλφων τους, μαθαίνοντας έτσι ο ένας από τον άλλον.


GROW coaching alliance | Coach-to-Coach

Μαλικιώση- Λοίζου, Μ. (2017). Συμβουλευτική Ψυχολογία. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

British Psychological Society (BPS), DCoP (2006). Guidelines for Supervision. Leicester: BPS

bottom of page