top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGROW team

10 χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου ηγέτη!

Όλοι έχουμε ακούσει ή ενστερνιστεί την άποψη ότι “οι άνθρωποι δεν αφήνουν «κακές δουλειές», αφήνουν «κακά αφεντικά»”.

Σε έρευνα, 61% όσων εργάζονταν για «κακά αφεντικά» ανέφερε ότι αναζητούσε άλλη εργασία, ενώ μεταξύ όσων εργάζονταν για «καλά αφεντικά» μόλις το 27% σκεφτόταν την αλλαγή. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι το 65% των εργαζομένων για «κακά αφεντικά» ανέφεραν ότι διαστρεβλώνεται στην αντίληψη τους η πραγματική εικόνα για τον εαυτό και την εργασία τους. Διότι, όπως τα καλά αφεντικά βγάζουν τον καλύτερό μας εαυτό, έτσι και τα κακά αφεντικά μάς βγάζουν τον χειρότερο.

Σε άλλη έρευνα, όταν ζητήθηκε από εργαζομένους να περιγράψουν το καλύτερο και το χειρότερο αφεντικό που είχαν ποτέ, εστίασαν αυθόρμητα σε ποιοτικά στοιχεία τα οποία θεωρούσαν ότι βρίσκονταν υπό τον πλήρη έλεγχο του προϊσταμένου, όπως αφοσίωση-γνώση-ειλικρίνεια, αφήνοντας στην άκρη εγγενή χαρακτηριστικά (π.χ. ευφυία, εξωστρέφεια, κλπ).

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι όλοι μπορούμε να μάθουμε, να αναπτύξουμε, να βελτιώσουμε τα πολύ σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός καλού ηγέτη και να εξελιχθούμε.

Οι καλοί ηγέτες,

  • διαθέτουν την ικανότητα να μας αλλάζουν προς το καλύτερο,

  • βλέπουν πολλά περισσότερα σε εμάς απ’ ό,τι εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας και μας βοηθούν να τα συνειδητοποιήσουμε,

  • έχουν φιλόδοξους στόχους και μας δείχνουν όλα όσα μπορούμε να επιτύχουμε,

  • φροντίζουν για την καριέρα όσων εργάζονται μαζί τους, όχι μόνο για τη δική τους (H.S.M. Burns).

Επομένως, το να είναι κάποιος ένας πολύ καλός ηγέτης έχει απτή αξία, εκτός του να είναι αρεστός στους υφισταμένους του. Αλλά, πώς είναι δυνατό να γνωρίζουμε ότι είμαστε ένας καλός ηγέτης; Και αν δεν είμαστε, πώς μπορούμε να γίνουμε;

Ένας σπουδαίος ηγέτης, λοιπόν:

1. Διαθέτει ενσυναίσθηση

Είναι ικανός να βλέπει τα πράγματα και από τη σκοπιά των εργαζομένων του, να μπαίνει στα παπούτσια τους δηλαδή, κατανοώντας τους βαθιά. Αυτό, δε σημαίνει ότι ο ηγέτης επιδεικνύει έναν ανίσχυρο χαρακτήρα ή ότι κάνει πίσω ή ότι απολογείται για τις δύσκολες ημέρες και τα πιεστικά deadlines – σημαίνει ότι υπολογίζει και σέβεται τον άνθρωπο πίσω από τον εργαζόμενο.

2. Μοιράζεται πληροφορίες

Ενώ κάποιοι μοιράζονται με δυσκολία την πληροφορία, καθώς θεωρούν ότι έτσι μειώνεται η δύναμη και εξουσία τους, ένας καλός ηγέτης γνωρίζει πολύ καλά ότι ο διαμοιρασμός πληροφοριών ενδυναμώνει τους εργαζομένους του, την ομάδα του, άρα και τον ίδιο.

3. Διαθέτει πολύ καλές δεξιότητες επικοινωνίας

Κάποιοι επικεφαλής κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν μία ξεκάθαρη απάντηση, θέλοντας ενδεχομένως να αποφύγουν την ευθύνη των λεγομένων τους. Ο καλός ηγέτης, λέει ό,τι εννοεί και εννοεί αυτό που λέει - και το εκφράζει με ευθύ και σαφή τρόπο - έτσι ώστε οι άνθρωποι να μη χρειάζεται να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές για να ερμηνεύσουν και να κατανοήσουν το νόημα των ειπωμένων.

4. Αναγνωρίζει και αναλαμβάνει τις ευθύνες του ρόλου του

Κατανοεί ότι ένα επακόλουθο της θέσης και του ρόλου του, είναι ότι φέρει την ευθύνη για την απόδοση της ομάδας του. Γνωρίζει ότι αυτό το αίσθημα υπευθυνότητας είναι ή πρέπει να είναι συνυφασμένο με κάθε managerial ρόλο. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι δεν επικοινωνεί στην ομάδα τα κακώς κείμενα ή ότι κάθε μέλος της ομάδας δε θεωρείται υπεύθυνο για την ατομική και συλλογική απόδοση. Σημαίνει ότι, ως επικεφαλής, αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για την όποια αστοχία ή αποτυχία της ομάδας του, θεωρώντας τη αποτέλεσμα της δική του ηγεσίας και ενεργεί άμεσα για την όποια διόρθωση.

5. Αναγνωρίζει και «γιορτάζει» επιτυχίες

Οι καλοί ηγέτες, δεν έχουν τη νοοτροπία «γιατί να σε επαινέσω εφόσον κάνεις τη δουλειά σου». Αναζητούν λόγους και ευκαιρίες να επαινέσουν και να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια, και αφιερώνουν χρόνο στο να δίνουν σημασία και να «γιορτάζουν» μικρότερες ή μεγαλύτερες επιτυχίες, αντί απλά να περνούν την ομάδα τους στο επόμενο project ή deadline. Κατανοούν ότι ο μισθός, ως ανταμοιβή, δε μικραίνει ή εξαλείφει την έμφυτη ανάγκη των ανθρώπων για αναγνώριση και εκτίμηση της αξίας και της συνεισφοράς τους.

6. Σέβεται τον χρόνο των εργαζομένων του

Θεωρεί ότι ο χρόνος τους είναι εξίσου πολύτιμος με τον δικό του. Για παράδειγμα, ξεκινά τις προγραμματισμένες συναντήσεις στην ώρα τους, είναι καλά προετοιμασμένος, σαφής και εστιασμένος (to the point), ενώ δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει ή να αποπνεύσει εξουσία με αντίθετες πρακτικές, οι οποίες συνήθως οδηγούν σε σπατάλη χρόνου, υπερωρίες «για να βγει η δουλειά» και αύξηση του στρες στα μέλη της ομάδας του.

7. Δεν ξεχνά ότι κάθε εργαζόμενος έχει ζωή και εκτός εργασίας

Βλέπει την εργασία ως ένα τμήμα της ζωής των υφισταμένων του και δεν παραβλέπει ότι έχουν οικογένεια, φίλους, χόμπυ, ενδιαφέροντα και άλλες υποχρεώσεις εκτός εργασίας – δεν καταπατά την προσωπική τους ζωή, όπως π.χ. ζητώντας να εργαστούν ως αργά χωρίς να συντρέχει κάτι σοβαρό ή επείγον. Και όταν έχει έναν καλό λόγο να το ζητήσει, αναγνωρίζει ότι ζητά μία θυσία, τρόπον τινά, από τον εργαζόμενο και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του αναλόγως.

8. Λέει «ευχαριστώ»

Αντιλαμβάνεται ότι οι εργαζόμενοι αφιερώνουν ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού τους στην εργασία και γι’ αυτό λέει «ευχαριστώ» και το εννοεί, ακόμα και για κάτι που είναι «απλά μέρος της δουλειάς τους».

9. Προσλαμβάνει με σκέψη και υπευθυνότητα

Κατά τη διαδικασία πρόσληψης νέων μελών, λαμβάνει υπόψιν όλη την υφιστάμενη ομάδα, αναζητώντας ανθρώπους με ποιοτικά χαρακτηριστικά και δεξιότητες (soft skills) που θα ταιριάζουν, θα συμπληρώνουν και θα ενισχύουν την ομάδα και όχι οποιονδήποτε που απλά θα καλύψει ένα συγκεκριμένο κενό με τις γνώσεις, τις επιτυχίες, την εμπειρία του.

10. Δημιουργεί ηγέτες

Ένα σπουδαίος ηγέτης, βγάζει τον καλύτερο εαυτό των ανθρώπων του. Εμπνέει, coachάρει, αναδεικνύει και αξιοποιεί τα θετικά στοιχεία των εργαζομένων, και όταν θεωρεί ότι είναι έτοιμοι για νέες προκλήσεις, τις προσφέρει γενναιόδωρα και τους εξελίσσει.

Αν, εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, έχετε κάποιον ηγετικό ρόλο, κάπως έτσι πιστεύετε ότι θα σας περιέγραφαν οι υφιστάμενοί σας; Αν δε μπορείτε να απαντήσετε «ναι» με σιγουριά…τότε προσοχή, διότι ενδεχομένως υπολείπεστε σε προσπάθεια-αποδοτικότητα-χρήματα, ενώ ίσως χάνετε κάποιους καλούς εργαζομένους σας σίγουρα από δυσαρέσκεια, έλλειψη ενδιαφέροντος και αφοσίωσης, αν όχι (ακόμα) για να μεταβούν σε άλλο εργασιακό περιβάλλον.

Το σημαντικό, είναι να συνειδητοποιήσετε το περιθώριο ανάπτυξης το οποίο ανοίγεται μπροστά σας, η ευκαιρία για αλλαγή και ενδυνάμωση τόσο του εαυτού και των ηγετικών σας δεξιοτήτων, όσο και της ομάδας σας. Διότι, όπως διαβάσατε και νωρίτερα, όλοι μπορούμε να μάθουμε, να αναπτύξουμε, να βελτιώσουμε αυτά τα πολύ σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός καλού ηγέτη και να εξελιχθούμε!


“A good manager is a man who isn’t worried about his own career but rather the careers of those who work for him. My advice: Don’t worry about yourself. Take care of those who work for you and you’ll float to greatness on their achievements." - H. S. M. Burns

GROW coaching alliance | Business-Leadership Coaching


bottom of page