Αναζήτηση
  • Κατερίνα Κώτση

Ηγεσία σε περίοδο κρίσεως – από τη θεωρία στην πράξη

“Αντιμετωπίστε τις δύσκολες αλήθειες, δράστε αποφασιστικά, στηριχτείτε στο ΔΣ και επικοινωνείτε 'πλούσια'" Joel Peterson


Αντιμετωπίστε την πραγματικότητα

Η ικανότητα να ηγείται κανείς εν μέσω κρίσης και δυσκολιών, είναι ένα πραγματικό τεστ της αποτελεσματικότητας ενός ηγέτη, που κάποια στιγμή όλοι οι ηγέτες καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Οι επιχειρηματικές αποτυχίες που μελέτησε ο J. Peterson, είχαν ένα κοινό στοιχείο: ηγέτες που δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν αρκετά γρήγορα τις απειλές που προέκυψαν.

“Πολλοί ηγέτες αρνούνται συστηματικά να δουν την πραγματικότητα. Όμως, όσο πιο γρήγορα γυρίσεις το βλέμμα σου στα γεγονότα και τα αντιμετωπίσεις, ιδιαίτερα αν αυτά είναι αρνητικά, τόσο το καλύτερο”.

Οι σύγχρονοι καινοτόμοι ηγέτες αντιμετωπίζουν κατά μέτωπο την πραγματικότητα. Είναι ειλικρινείς στις εκτιμήσεις τους όσον αφορά στις προκλήσεις και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τους. Δέχονται τα άσχημα νέα, ψάχνουν στις «σκοτεινές γωνίες» των προβλημάτων και θέτουν δύσκολες ερωτήσεις. Στην προσπάθειά τους να καταλάβουν σε βάθος το πρόβλημα, αναζητούν τη βοήθεια ανθρώπων που διαθέτουν μία πιο φρέσκια και πιο ουδέτερη ματιά. Δεν ωραιοποιούν την αλήθεια και δε φοβούνται να μοιραστούν άσχημα νέα.

Κατανοούν πλήρως ότι η άρνηση της πραγματικότητας είναι τοξική, κατά τη διάρκεια μίας προσπάθειας μεταστροφής ή ανάκαμψης, καθώς είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει στην αποτυχία.


Επικοινωνείτε “πλούσια”

Συνήθως, οι ηγέτες πιστεύουν ότι γνωρίζουν τι σκέφτονται οι εργαζόμενοί τους και ότι οι εργαζόμενοί τους γνωρίζουν τι σκέφτονται οι ηγέτες. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές κάνουν λάθος.

Ενώ νομίζουν ότι οι υπάλληλοί τους επικοινωνούν μαζί τους με διαφάνεια, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στους περισσότερους οργανισμούς, δεν επικοινωνούν στους leaders αυτά που σκέφτονται και πιστεύουν. Ομοίως, οι εργαζόμενοι στις περισσότερες επιχειρήσεις δεν κατανοούν τις προτεραιότητες των ηγετών τους και σπάνια αισθάνονται ότι λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο πρόβλημα σε περιόδους κρίσεων.

Ο Peterson αναφέρει, “Οι δυσκολίες απαιτούν “πλούσια” επικοινωνία. Αυτό σημαίνει «υπερ-επικοινωνία» για να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν ασαφή μηνύματα και ότι τα κακά νέα, όπως και τα καλά, διαμοιράζονται. Είναι απαραίτητο να επικοινωνείτε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα γεγονότα".

Επιπλέον, η επικοινωνία πρέπει να είναι αμφίδρομη. Οι ηγέτες οφείλουν να επικοινωνούν συστηματικά με τους ανθρώπους τους.

Το σημαντικότερο στοιχείο της επικοινωνίας – και χαρακτηριστικό της αποτελεσματικής επικοινωνίας – είναι η ικανότητα της ακρόασης.

Ειδικά σε δύσκολες συνθήκες, είναι πολύ σημαντικό οι ηγέτες να ακούν τους ανθρώπους τους – να κατανοούν τα συναισθήματά τους, τις ιδέες τους, τις απόψεις τους - και να τα λαμβάνουν όλα υπόψιν τους, να τα συνυπολογίζουν.


Δράστε αποφασιστικά

Η διαδικασία των αποφάσεων σε περιόδους κρίσεων, είναι γεμάτη αβεβαιότητα και ρίσκο. Αλλά, αυτή είναι η φύση των περισσοτέρων αποφάσεων που καλούνται να λάβουν οι ηγέτες.

Ανεξάρτητα από το πώς επιλέγει κανείς να αποφασίζει ή τι αποφασίζει, το κλειδί για επιτυχημένες αποφάσεις, είναι η δράση.

"Πρέπει να τραβήξεις τη σκανδάλη. Η συλλογή πληροφοριών για τη λήψη μίας σωστής απόφασης, κοστίζει πολλές φορές σε χρόνο και σε χρήμα. Οπότε, σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να πεις "θα πρέπει τώρα να αποφασίσω και ας υπάρχει η πιθανότητα να είναι λάθος. Αν καταλήξει να είναι λάθος, δε θα δικαιολογηθώ. Θα απολογηθώ και θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να διορθώσω την κατάσταση".

Οι καινοτόμοι ηγέτες γνωρίζουν ότι το να μην αποφασίσεις, είναι μία απόφαση. Και σε περίοδο κρίσης, είναι η χειρότερη απόφαση που μπορεί να λάβει ένας ηγέτης.


Αξιοποιήστε το Διοικητικό σας Συμβούλιο

Όπως αναφέρει ο J. Peterson, το 1/3 των επιχειρήσεων με τις οποίες έχει συνεργαστεί, δεν αξιοποιούν επαρκώς το διοικητικό τους συμβούλιο, για ποικίλους λόγους.

Οι πρωτοποριακοί ηγέτες, από την άλλη, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το διοικητικό συμβούλιο ως μία ενεργή ομάδα ανθρώπων με πολύτιμη γνώση, ικανών να λαμβάνουν μελετημένες αποφάσεις. Τα μέλη του, θα πρέπει να διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία, για να μπορούν να στηρίζουν και να βοηθούν τον ηγέτη στις περιπτώσεις σημαντικών αποφάσεων.

Διοικητικά συμβούλια - ή ομάδες προϊσταμένων για τις μικρότερες επιχειρήσεις - με τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, είναι εξαιρετικά σημαντικά για την επιτυχημένη πορεία μίας επιχείρησης, αλλά και πολύτιμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων.


Πολλοί ηγέτες αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως διευθυντές με κύριο μέλημά τους να διατηρούν τα αποτελέσματα συνεπή με τα κριτήρια που έχουν τεθεί και μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού. Αυτού του είδους οι ηγέτες συμβάλλουν σημαντικά μεν στον οργανισμό στον οποίο ανήκουν, αλλά σπάνια προσφέρουν προστιθέμενη αξία και ακόμα πιο σπάνια αφήνουν το σημάδι τους.

Για όσους επιθυμούν να διαφοροποιηθούν και να έχουν μία θετική επίδραση με διάρκεια, απαιτούνται νέες δεξιότητες. Πρέπει να μάθουν να παρουσιάζουν και να λαμβάνουν νέες πρωτοβουλίες, να εμπνέουν, καθώς και να εισαγάγουν και να υποστηρίζουν καινοτόμες προσεγγίσεις.

Ο Joel Peterson αποκαλεί αυτούς τους ηγέτες “καινοτόμους ηγέτες” που δημιουργούν ανθεκτικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν αυτό ακριβώς που υπόσχονται!


Entrepreneurial Leadership: The Art of Launching New Ventures, Inspiring Others, and Running Stuff - Joel Peterson

55 προβολές0 σχόλια

Επικοινωνία

Κατερίνα Κώτση

Business & Personal Development Coach

Coach Trainer & Mentor

690 640 6026

  • Grey LinkedIn Icon

 Στέλιος Γκατζιώνης

Career Coach & Counselor

Coach Trainer & Mentor

694 599 2505

  • Grey LinkedIn Icon

Επικοινωνήστε μαζί μας,

για να κλείσουμε την πρώτη δωρεάν

διαδικτυακή συνάντηση γνωριμίας

let's connect

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram
Εγγραφή στο Newsletter

© 2020 by GROWcoaching alliance