top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΚατερίνα Κώτση

Ηγεσία σε περίοδο κρίσεως – από τη θεωρία στην πράξη!

"Αντιμετωπίστε τις δύσκολες αλήθειες, δράστε αποφασιστικά, στηριχθείτε στη διοικητική ομάδα και επικοινωνείστε 'πλούσια'", Joel Peterson


1. Αντιμετωπίστε την πραγματικότητα

Η ικανότητα της ηγεσίας εν μέσω κρίσης και δυσκολιών, είναι ένα πραγματικό τεστ της αποτελεσματικότητας ενός ηγέτη-leader, που κάποια στιγμή όλοι οι ηγέτες καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Ο J. Peterson, μελετώντας επιχειρηματικές αποτυχίες, διαπίστωσε ένα κοινό στοιχείο: ηγέτες που δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν αρκετά γρήγορα τις απειλές που προέκυψαν.

“Πολλοί ηγέτες, αρνούνται συστηματικά να δουν την πραγματικότητα. Όμως, όσο πιο γρήγορα γυρίσεις το βλέμμα σου στα γεγονότα και τα αντιμετωπίσεις, ιδιαίτερα εάν αυτά είναι αρνητικά, τόσο το καλύτερο”.

Οι σύγχρονοι καινοτόμοι ηγέτες, αντιμετωπίζουν κατά μέτωπο την πραγματικότητα. Είναι ειλικρινείς στις εκτιμήσεις τους όσον αφορά στις προκλήσεις και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τους. Δέχονται τα άσχημα νέα, ψάχνουν στις «σκοτεινές γωνίες» των προβλημάτων και θέτουν δύσκολες ερωτήσεις. Στην προσπάθειά τους να καταλάβουν σε βάθος το πρόβλημα, αναζητούν τη βοήθεια ανθρώπων που διαθέτουν μία πιο φρέσκια και πιο ουδέτερη ματιά. Δεν ωραιοποιούν την αλήθεια και δε φοβούνται να μοιραστούν τα άσχημα νέα. Κατανοούν πλήρως ότι η άρνηση της πραγματικότητας είναι τοξική, κατά τη διάρκεια μίας προσπάθειας μεταστροφής ή ανάκαμψης, καθώς είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει στην αποτυχία.


2. Επικοινωνείτε “πλούσια”

Συνήθως, οι ηγέτες πιστεύουν ότι γνωρίζουν τι σκέφτονται οι εργαζόμενοί τους και ότι οι εργαζόμενοί τους γνωρίζουν τι σκέφτονται οι ηγέτες. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές κάνουν λάθος.

Ενώ νομίζουν ότι οι υπάλληλοί τους επικοινωνούν μαζί τους με διαφάνεια, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στους περισσότερους οργανισμούς, δεν επικοινωνούν στους leaders αυτά που σκέφτονται και πιστεύουν. Ομοίως, οι εργαζόμενοι στις περισσότερες επιχειρήσεις δεν κατανοούν τις προτεραιότητες των ηγετών τους και σπάνια αισθάνονται ότι λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο πρόβλημα σε περιόδους κρίσεων.

Ο Peterson αναφέρει, “Οι δυσκολίες απαιτούν “πλούσια” επικοινωνία. Αυτό σημαίνει «υπερ-επικοινωνία» για να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν ασαφή μηνύματα και ότι τα κακά νέα, όπως και τα καλά, διαμοιράζονται. Είναι απαραίτητο να επικοινωνείτε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα γεγονότα". Επιπλέον, οι ηγέτες οφείλουν να διασφαλίζουν ότι η επικοινωνία είναι αμφίδρομη, αλλά και να διατηρούν συστηματική επικοινωνία με τους ανθρώπους τους.

Το σημαντικότερο στοιχείο της επικοινωνίας – και χαρακτηριστικό της αποτελεσματικής επικοινωνίας – είναι η ικανότητα της ακρόασης. Ειδικά σε δύσκολες συνθήκες, είναι πολύ σημαντικό οι ηγέτες να ακούν ουσιαστικά τους ανθρώπους τους – να κατανοούν τα συναισθήματά τους, τις ιδέες τους, τις απόψεις τους - και να τα λαμβάνουν όλα υπόψιν τους, να τα συνυπολογίζουν.


3. Δράστε αποφασιστικά

Η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε περιόδους κρίσεων, είναι γεμάτη αβεβαιότητα και ρίσκο. Αλλά, αυτή είναι η φύση των περισσοτέρων αποφάσεων που καλούνται να λαμβάνουν οι ηγέτες. Ανεξάρτητα από το πώς επιλέγει κανείς να αποφασίζει ή τι αποφασίζει, το κλειδί για επιτυχημένες αποφάσεις, είναι η δράση.

"Πρέπει να τραβήξεις τη σκανδάλη. Η συλλογή πληροφοριών για τη λήψη μίας σωστής απόφασης, κοστίζει πολλές φορές σε χρόνο και σε χρήμα. Οπότε, σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να πεις: "τώρα θα αποφασίσω και ας υπάρχει η πιθανότητα να είναι λάθος. Αν καταλήξει να είναι λάθος, δε θα δικαιολογηθώ. Θα απολογηθώ και θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να διορθώσω την κατάσταση".

Οι καινοτόμοι ηγέτες γνωρίζουν ότι το να μην αποφασίσεις, είναι μία απόφαση. Και σε περίοδο κρίσης, είναι η χειρότερη απόφαση που μπορεί να λάβει ένας ηγέτης.


4. Αξιοποιήστε τη διοικητική ομάδα

Όπως αναφέρει ο J. Peterson, το 1/3 των επιχειρήσεων με τις οποίες έχει συνεργαστεί, δεν αξιοποιούν επαρκώς τα διοικητικά τους στελέχη, για ποικίλους λόγους.

Οι πρωτοποριακοί ηγέτες, από την άλλη, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τη διοικητική ομάδα ως μία ενεργή ομάδα ανθρώπων με πολύτιμη γνώση, ικανών να λαμβάνουν μελετημένες αποφάσεις. Τα μέλη της, θα πρέπει να διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία για να μπορούν να στηρίζουν και να βοηθούν τον ηγέτη στις περιπτώσεις σημαντικών αποφάσεων.

Διοικητικά συμβούλια - ή ομάδες προϊσταμένων για τις μικρότερες επιχειρήσεις - με τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, είναι εξαιρετικά σημαντικά για την επιτυχημένη πορεία μίας επιχείρησης, αλλά και πολύτιμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων.

Πολλοί ηγέτες, αντιλαμβάνονται ως κύριο μέλημα του ρόλου τους τη διατήρηση συνεπών αποτελεσμάτων με τα κριτήρια που έχουν τεθεί και μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού. Αυτού του είδους οι ηγέτες, συμβάλλουν σημαντικά μεν στον οργανισμό στον οποίο ανήκουν, αλλά σπάνια προσφέρουν προστιθέμενη αξία και ακόμα πιο σπάνια αφήνουν το σημάδι τους.

Για όσους επιθυμούν να διαφοροποιηθούν και να έχουν μία θετική επίδραση με διάρκεια, απαιτούνται νέες δεξιότητες. Πρέπει να μάθουν να παρουσιάζουν και να λαμβάνουν νέες πρωτοβουλίες, να εμπνέουν, καθώς και να εισαγάγουν και να υποστηρίζουν καινοτόμες προσεγγίσεις. Ο Peterson, αποκαλεί αυτούς τους ηγέτες “καινοτόμους ηγέτες” που δημιουργούν ανθεκτικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποφέρουν και προσφέρουν αυτό ακριβώς που υπόσχονται!

Μέσα από την coaching προσέγγιση και δομή που εφαρμόζουμε σε κάθε μας συνεργασία, βοηθούμε αποτελεσματικά κάθε ηγέτη να αναπτύσσει σημαντικές δεξιότητες, οι οποίες του προσφέρουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται για να ηγείται αποτελεσματικά, να προσφέρει προστιθέμενη αξία και να εμπνέει!

GROW coaching alliance | Business Coaching



bottom of page