top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΚατερίνα Κώτση

Επιστρέφοντας στην καθημερινότητα!

Έγινε ενημέρωση: 1 Σεπ 2022

Ας κρατήσουμε λίγη από την ανεμελιά της καλοκαιρινής μας ανάπαυλας…σε κόντρα των καιρών και των συγκυριών!

Δεν έχει σημασία αν ήταν πολυήμερες ή ολιγοήμερες, ακριβές ή οικονομικές, σε έναν προορισμό του ονείρου ή στο χωριό. Σημασία έχει να εντοπίσουμε και να φυλάξουμε καλά τις στιγμές εκείνες που μας γέμισαν με όμορφα συναισθήματα και εμπειρίες…ηρεμία, θαυμασμό, ξεγνοιασιά, χαρά, ανυπομονησία, ξεκούραση, συγκίνηση, γέλιο, σύνδεση με τον εαυτό μας, με τους ανθρώπους γύρω μας, με τη φύση, και πολλά-πολλά άλλα και μοναδικά για κάθε έναν από εμάς.

Και αυτό, για να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα πιο ομαλά, μετριάζοντας την ένταση του στρες και των «αρνητικών» συναισθημάτων που συνήθως τη συνοδεύουν, λόγω του ότι επανερχόμαστε στη λίστα των υποχρεώσεων που είχαμε βάλει για λίγο στην άκρη, ενώ οι ρυθμοί της καθημερινής μας ζωής τείνουν να γίνονται ολοένα εντονότεροι.

Μερικές απλές, αλλά πολύ βοηθητικές ιδέες όχι μόνο για την ομαλή μας μετάβαση, αλλά και για τη διατήρηση ενός ηπιότερου καθημερινού ρυθμού ζωής, εξαιρετικά σημαντικού για την υγεία μας:

-Επικεντρωθείτε στα θετικά: αναδείξτε όλα τα θετικά που αποκομίσατε από τις διακοπές και σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους απολαμβάνετε την εργασία σας, μία διεργασία που βοηθά στην ομαλότερη επιστροφή σε αυτήν. Ούτως ή άλλως, μελέτες δείχνουν ότι η ψυχική μας κατάσταση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επαγγελματική μας ζωή - όσοι έχουν θετική και αισιόδοξη στάση αντιμετωπίζουν λιγότερα εργασιακά προβλήματα, είναι πιο ενεργητικοί και γενικά αισθάνονται πιο ήρεμοι.

-Ιεραρχήστε τις υποχρεώσεις: εντός και εκτός εργασίας - δώστε στον εαυτό σας χώρο και χρόνο προσαρμογής, καλό είναι να μην προσπαθήσετε να καταπιαστείτε με πολλές μόλις επιστρέψετε, καθώς είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν τα επίπεδα άγχους και δυσφορίας. Ξεκινήστε από τις πιο επείγουσες ή σημαντικές και σιγά-σιγά προχωρήστε στα υπόλοιπες.

-Οργανώστε τον χώρο σας: προετοιμαστείτε για τη νέα σεζόν - καθαρίστε και τακτοποιήστε το σπίτι/το γραφείο, πετάξτε ή χαρίστε ό,τι περιττό, δημιουργήστε ένα περιβάλλον στον οποίο αισθάνεστε ήρεμα, όμορφα και άνετα.

-Φροντίστε τον εαυτό σας: διατηρήστε κάποιες από τις συνήθειες των διακοπών - αθληθείτε, περπατήστε, συναντηθείτε με συγγενείς/φίλους, κοιμηθείτε, διασκεδάστε, ασχοληθείτε με το χόμπι σας, πατήστε φρένο στους γρήγορους ρυθμούς… Διαθέτετε καθημερινά λίγο χρόνο για την προσωπική σας ηρεμία και φροντίδα - μειώνει τα επίπεδα στρες, σας γεμίζει με ενέργεια και θετικά συναισθήματα για να μπορείτε να προχωρήσετε. Φροντίζετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία (όλον τον χρόνο, όχι μόνο μετά τις διακοπές).

-Αναμνηστικό διακοπών: μία φωτογραφία, ένα βότσαλο, ένα σουβενίρ - τοποθετήστε το στην επιφάνεια εργασίας σας, συμβάλλει στη δημιουργία ενός αρμονικότερου εργασιακού περιβάλλοντος και έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από την πίεση της εργασίας - κοιτάξτε το όταν αισθάνεστε στρεσαρισμένοι, καθώς τα συναισθήματα και οι σκέψεις που θα βιώσετε μπορούν να σας επαναφέρουν σε μία πιο ήρεμη κατάσταση.

-Προγραμματίστε την επόμενή σας ανάπαυλα: έχετε κάτι να προσμένετε και σας γεμίζει αισιοδοξία - μία σύντομη εξόρμηση, μία ημερήσια εκδρομή, ένα σαββατοκύριακο, μία ευκαιρία για ένα επαγγελματικό ταξίδι το οποίο θα αξιοποιήσετε και ως διακοπή από τη ρουτίνα - προσφέροντας στον εαυτό σας μία ευκαιρία ανάπαυλας και εξερεύνησης του κόσμου γύρω, σας αναζωογονεί ποικιλοτρόπως και σας βοηθά να ζείτε στο «τώρα». Μην περιμένετε τις ιδανικότερες συνθήκες, δε χρειάζεται να είναι πολυέξοδη ή πολυήμερη διακοπή, αρκεί να προσφέρεται η δυνατότητα στο μυαλό και στο σώμα να ηρεμούν και να ανασυντάσσονται!

Καλή επάνοδο σε όλους!

StartToGROW

bottom of page