top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΚατερίνα Κώτση

Επιστρέφοντας στην καθημερινότητα!

Όσο έχουμε ανάγκη τις διακοπές, άλλο τόσο έχουμε ανάγκη και για μία στρατηγική ομαλής επιστροφής στην καθημερινότητα και επανόδου.

Διατηρώντας, όσο μπορούμε, μερικά από τα κύρια οφέλη κάθε μας ανάπαυλας ενισχύουμε την ψυχική ανθεκτικότητα και τον οπτιμισμό μας!

Δεν έχει σημασία αν είναι πολυήμερες ή ολιγοήμερες, ακριβές ή οικονομικές, σε έναν προορισμό του ονείρου ή στο χωριό. Σημασία έχει να εντοπίζουμε και να φυλάμε καλά τις στιγμές εκείνες που μας γέμισαν με όμορφα συναισθήματα και εμπειρίες…ηρεμία, θαυμασμό, ξεγνοιασιά, χαρά, ανυπομονησία, ξεκούραση, συγκίνηση, γέλιο, σύνδεση με τον εαυτό μας, με τους ανθρώπους γύρω μας, με τη φύση, και πολλά-πολλά άλλα και μοναδικά για κάθε έναν από εμάς.

Και αυτό, για να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα πιο ομαλά, μετριάζοντας την ένταση του στρες και των «αρνητικών» συναισθημάτων που συνήθως τη συνοδεύουν, λόγω του ότι επανερχόμαστε στη λίστα των υποχρεώσεων που είχαμε βάλει για λίγο στην άκρη, ενώ οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας γίνονται εντονότεροι.

Ακολουθούν μερικές απλές αλλά πολύ βοηθητικές ιδέες, όχι μόνο για την ομαλή μας μετάβαση, αλλά και για τη διατήρηση ενός ηπιότερου καθημερινού ρυθμού ζωής, μία συνθήκη εξαιρετικά σημαντική για την ψυχική και σωματική μας υγεία:

> Επικεντρωνόμαστε στα θετικά: σκεφτόμαστε όλα τα θετικά που αποκομίσαμε από τις διακοπές, καθώς και τα θετικά στοιχεία που απολαμβάνουμε από την εργασία σας, διεργασία που βοηθά στην ομαλότερη επιστροφή σε αυτήν. Ούτως ή άλλως, μελέτες δείχνουν ότι η ψυχική μας κατάσταση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επαγγελματική μας ζωή - όσοι έχουν θετική και αισιόδοξη στάση αντιμετωπίζουν λιγότερα εργασιακά προβλήματα, είναι πιο ενεργητικοί και γενικά αισθάνονται πιο ήρεμοι.

> Ιεραρχούμε τις υποχρεώσεις μας: εντός και εκτός εργασίας - προσφέρουμε στον εαυτό σας χώρο και χρόνο προσαρμογής. Καλό είναι να μην καταπιανόμαστε με πολλές υποχρεώσεις μόλις επιστρέφουμε, καθώς είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν τα επίπεδα άγχους και δυσφορίας. Ξεκινάμε από τις πιο επείγουσες ή σημαντικές και σιγά-σιγά προχωρούμε στις υπόλοιπες.

> Οργανώνουμε τον χώρο μας: προετοιμαζόμαστε για τη νέα σεζόν - καθαρίζουμε και τακτοποιούμε το σπίτι/το γραφείο, πετάμε ή χαρίζουμε ό,τι περιττό, δημιουργούμε ένα περιβάλλον άνετο και ήρεμο.

> Φροντίζουμε τον εαυτό μας: διατηρούμε κάποιες από τις συνήθειες των διακοπών - άθληση, περπάτημα, συναντήσεις με συγγενείς/φίλους, ύπνος, διασκέδαση, ασχολία με αγαπημένο χόμπι - πατάμε φρένο στους γρήγορους ρυθμούς. Διαθέτουμε καθημερινά λίγο χρόνο για την προσωπική μας ηρεμία και φροντίδα - μειώνει τα επίπεδα στρες, μας γεμίζει ενέργεια και θετικά συναισθήματα για να μπορούμε να προχωρήσουμε. Φροντίζουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία (όλον τον χρόνο, όχι μόνο μετά τις διακοπές).

> Αναμνηστικό διακοπών: μία φωτογραφία, ένα βότσαλο, ένα σουβενίρ - το τοποθετούμε στην επιφάνεια εργασίας μας - συμβάλλει στη δημιουργία ενός αρμονικότερου εργασιακού περιβάλλοντος και έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από την εργασιακή πίεση. Το κοιτάζουμε όταν αισθανόμαστε στρεσαρισμένοι, καθώς τα συναισθήματα και οι σκέψεις/αναμνήσεις που θα βιώσουμε μπορούν να μας επαναφέρουν σε μία πιο ήρεμη κατάσταση.

> Προγραμματίζουμε την επόμενή μας ανάπαυλα: έτσι, έχουμε κάτι να προσμένουμε και να μας γεμίζει αισιοδοξία - μία σύντομη εξόρμηση, μία ημερήσια εκδρομή, ένα σαββατοκύριακο, μία ευκαιρία για ένα επαγγελματικό ταξίδι το οποίο θα αξιοποιήσουμε και ως διακοπή της ρουτίνας. Προσφέροντας στον εαυτό μας μία ευκαιρία ανάπαυλας και εξερεύνησης του κόσμου γύρω, μας αναζωογονεί ποικιλοτρόπως και μας βοηθά να ζούμε στο «τώρα». Μην περιμένουμε τις ιδανικότερες συνθήκες, δε χρειάζεται να είναι μία πολυέξοδη ή πολυήμερη διακοπή, αρκεί να προσφέρεται η δυνατότητα στο μυαλό και στο σώμα να ηρεμούν και να ανασυντάσσονται!

Καλή επάνοδο σε όλους!


bottom of page