top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣτέλιος Γκατζιώνης

Διαδικασία λήψης αποφάσεων επαγγελματικής σταδιοδρομίας

Η υποστήριξη των ατόμων στο να λαμβάνουν αποτελεσματικές αποφάσεις, βρίσκεται στην καρδιά του coaching και της συμβουλευτικής.

- Πώς όμως τα άτομα αποφασίζουν τι είναι καλύτερο και αποτελεσματικότερο για τη δική τους περίπτωση;

- Πώς διαχειρίζονται την πληθώρα των επιλογών;


Πώς τα άτομα καταλήγουν στο επάγγελμα που κάνουν;

Ας σκεφτεί λίγο ο καθένας μας, πώς έφτασε επαγγελματικά στο σήμερα:

- μήπως αποφασίσαμε στα 16 μας, τι επιθυμούσαμε να σπουδάσουμε και τι δουλειά θα θέλαμε να κάνουμε;

- καταλήξαμε σε μία απόφαση (αν είχαμε λάβει συνειδητά μία) κάνοντας λίστα με τα δυνατά μας σημεία, τα ενδιαφέροντά μας, τις κλίσεις μας, τα μαθήματα στα οποία ήμασταν καλοί και διερευνήσαμε με συστηματικό τρόπο τις διαθέσιμες επιλογές στο θέμα των σπουδών και της εργασίας;

Σίγουρα, η ιστορία καθενός από εμάς είναι μοναδική.

Ίσως, κάποιοι κάναμε τα παραπάνω και ήταν αποτελεσματικά. Ωστόσο, εάν ρωτήσετε αρκετούς ανθρώπους, θα σας πουν ότι ακολούθησαν το ένστικτό τους ή ότι “έπεσαν πάνω” σε αυτήν τη σχολή ή τη δουλειά.

Το πώς οι άνθρωποι λαμβάνουμε αποφάσεις, είναι κάτι που έχει απασχολήσει πολύ την ακαδημαϊκή έρευνα και γι’ αυτό υπάρχει πληθώρα αξιόλογων επιστημονικών άρθρων και βιβλίων σχετικά με το θέμα.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τονιστεί, είναι ότι στη διαδικασία λήψης απόφασης δεν υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μία λογική προσέγγιση (rational approach) είναι περισσότερο αποτελεσματική από μια αυθόρμητη ή διαισθητική προσέγγιση (spontaneous or intuitive approach) (Bimrose, 2006).

Σίγουρα, είναι ωφέλιμο και απολύτως απαραίτητο να σκεφτόμαστε και να καταγράφουμε τα υπέρ και τα κατά της κάθε διαθέσιμης επιλογής, πριν καταλήξουμε σε μία απόφαση. Πολλές φορές, όμως, δε φαίνεται να είναι αρκετό. Χρειαζόμαστε πρόσβαση στη διαίσθηση και στο ένστικτό μας.

Η απόφαση πίσω από την απόφαση

Οι αποφάσεις που αφορούν στην επαγγελματική σταδιοδρομία ενδέχεται να είναι πραγματικά δύσκολες. Και αυτό, γιατί πίσω από μία απόφαση μπορεί να «κρύβεται» μία άλλη. Για παράδειγμα:

- πίσω από την απόφαση να φοιτήσω στη σχολή Α ή Β, μπορεί να κρύβεται η απόφαση να ευχαριστήσω τους γονείς μου ή να “τραβήξω” τον δικό μου δρόμο

- πίσω από την εργασιακή επιλογή Α ή Β, ενδέχεται να κρύβεται η απόφαση να κάνω αυτό που είναι οικείο σε μένα και αισθάνομαι ασφαλής ή να κάνω κάτι νέο που φαίνεται συναρπαστικό αλλά συγχρόνως και αβέβαιο.

Ένας έμπειρος και επιστημονικά καταρτισμένος coach, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα, κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, να διερευνήσουν και να αξιολογήσουν τις διαθέσιμες επιλογές καταλήγοντας στην καταλληλότερη απόφαση, αξιοποιώντας τόσο τις εσωτερικές του πηγές όσο και τις εξωτερικές.

Μέσα από την coaching προσέγγιση που έχουμε αναπτύξει και εφαρμόζουμε, οδηγούμε τα άτομα στη βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη της ικανότητας λήψης αποφάσεων που διαθέτουν, με όφελος την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους και της αυτονομίας τους στο μέλλον.

GROW coaching alliance | Career Coaching


Bimrose, J. (2006) The Changing Context of Career Guidance: guidance counselling or coaching? CeGS Occasional Paper, University of Derby

bottom of page