top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGROW team

Ο «φόβος» για τις αποφάσεις καριέρας

«Κι αν πάρω τη λάθος απόφαση;», ένα ερώτημα που ακούμε πολύ συχνά από άτομα που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν κάποια αλλαγή στην επαγγελματική τους πραγματικότητα. Αναμφισβήτητα, είναι ένα εύλογο ερώτημα σε ένα πολυεπίπεδο ζήτημα, το οποίο όμως κρατά τους περισσότερους ανθρώπους στάσιμους!

Η φοβία αυτή πηγάζει από τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει μία «λάθος» απόφαση, καθώς ο επαγγελματικός τομέας είναι πολύ σημαντικός, εφόσον είναι συνδεδεμένος και επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο (π.χ. οικογένεια).

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε τη «φοβία» μιας τέτοιας απόφασης;

Μοιραζόμαστε κάποιες διαπιστώσεις πάνω στο ζήτημα αποφάσεις καριέρας, καθώς πιστεύουμε ότι μπορεί να φανούν ιδιαιτέρα χρήσιμες και να σας «ξεκολλήσουν» αν χρειάζεται:

> Δεν υπάρχει εκ των προτέρων σωστή ή λάθος απόφαση!

Μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν μια απόφαση ήταν κατάλληλη για εμάς, μόνο αφού την λάβουμε και αφού μεσολαβήσει επαρκής χρόνος βιώνοντας τα απτά αποτελέσματα αυτής. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε το μέλλον και, φυσικά, είναι αδύνατο να έχουμε υπό τον έλεγχό μας όλες τις παραμέτρους.

Αυτό, λοιπόν, που μπορούμε να κάνουμε είναι να λάβουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση για τον εαυτό μας, βασιζόμενοι στις διαθέσιμες πληροφορίες (από εσωτερικές και έγκυρες εξωτερικές πηγές).

> Για να λάβουμε μία κατάλληλη απόφαση για εμάς, είναι απαραίτητο να έχουμε στο μυαλό μας ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Ορίζουμε το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα, π.χ. αίσθηση σκοπού και νοήματος στη ζωή μου, περισσότερα χρήματα, λιγότερο εργασιακό άγχος, λιγότερες ώρες εργασίας, να είμαι «αφεντικό του εαυτού μου», να ηγούμαι μιας ομάδας, κλπ. Μέχρι να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους, δεν υπάρχει το πλαίσιο για να λάβουμε μία απόφαση!

Ξεκινώντας να διαμορφώνουμε το πλαίσιο, απαντάμε στα παρακάτω ερωτήματα: * Τι θέλω να επιτύχω συγκεκριμένα; * Ποια είναι τα στοιχεία, για εμένα, μίας επιτυχημένης επαγγελματικής αλλαγής; * Έως πότε θα ήθελα να το επιτύχω; * Πόσο ρεαλιστικό ή επιτεύξιμο είναι αυτό; * Γιατί είναι σημαντικό για εμένα;

> Για να λάβουμε μία κατάλληλη απόφαση για εμάς, είναι απαραίτητο να συγκεντρώσουμε όσες περισσότερες σχετικές πληροφορίες μπορούμε.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, άτομα που επιθυμούν να προβούν σε εργασιακές αλλαγές, να βασίζονται σε λάθος δεδομένα. Παρατηρούμε, για παράδειγμα, ότι προσπαθούν να λάβουν μια απόφαση βασιζόμενοι μόνο σε μία διαίσθηση ή σε μία «μαγική» λύση που θα έρθει την «κατάλληλη στιγμή», σε συνδυασμό πολλές φορές με ελλιπή ή μη έγκυρα στοιχεία, μπερδεύονται με αυθαίρετες υποθέσεις σχετικά με την ηλικία, τα οικονομικά, την εμπειρία που έχουν (ή δεν έχουν) και προσπαθούν να μαντέψουν κατά πόσο θα επιτύχουν ή θα τους αρέσει ή όχι η εργασιακή αλλαγή που έχουν στο μυαλό τους.

Είναι αναγκαίο να εμπλουτίζουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων με πληροφορίες που απαντούν σε όσες περισσότερες «αβεβαιότητες» έχουμε, π.χ. μιλάμε με άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα που μας ενδιαφέρει, ξεκινάμε ένα σχετικό μάθημα, συμμετέχουμε σε σχετικές εκδηλώσεις, σχεδιάζουμε και βρίσκουμε μικρούς τρόπους για να δοκιμάσουμε την επιχειρηματική μας ιδέα, κλπ.

Δε θα μάθουμε τα πάντα, σίγουρα όμως θα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα απ’ ό,τι πριν. Και φυσικά, συνδυάζουμε πάντα τη λογική με το ένστικτο.

> Μια εργασιακή αλλαγή δεν είναι ΜΙΑ μεγάλη απόφαση.

Αντιθέτως, είναι μια αλληλουχία εκατοντάδων μικρών αποφάσεων. Μην προσπαθείτε να λάβετε μία και μοναδική μεγάλη απόφαση μονομιάς. Δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας και αφιερώστε χρόνο, πραγματοποιώντας μικρές δράσεις σε καθημερινή και εβδομαδιαία βάση που διατηρούν την πορεία και τη δυναμική σας προς τα εμπρός.

> Συνήθως, τα πράγματα δεν είναι «άσπρο ή μαύρο».

Αρκετές φορές, εγκλωβιζόμαστε σε έναν τρόπο σκέψης που περιέχει άκρα - π.χ. «να παραμείνω υπάλληλος ή να γίνω ελεύθερος επαγγελματίας, «να μείνω στο τμήμα πωλήσεων ή να μετακινηθώ σε άλλο», «έχω τα χρήματα για το μεταπτυχιακό που θέλω ή να το ξεχάσω εντελώς».

Ωστόσο, μια επικείμενη απόφαση, συνήθως κρύβει πίσω της περισσότερες από δύο επιλογές. Διερευνήστε, αναγνωρίστε και προσδιορίστε ποιες κατάλληλες επιλογές για εσάς υπάρχουν «στο ενδιάμεσο».

Για να λάβουμε μια απόφαση που μας ικανοποιεί, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε εξαρχής και σε βάθος όλες τις διαθέσιμες επιλογές και τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα αυτών. Μπαίνοντας σε δράση και υιοθετώντας συμπεριφορές που αυξάνουν τις πιθανότητες ανεύρεσης ευκαιριών, θα προκύψουν νεές ναλλακτικές.

Ας σκεφτούμε, λοιπόν:

* Τι θέλω να αλλάξω, να επιτύχω;

* Τι είναι αυτό που λείπει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την καριέρα μου και με κρατάει, ενδεχομένως, σε στασιμότητα;

* Πώς μπορώ να βελτιώσω και να εξελίξω τον τρόπο που λαμβάνω αποφάσεις;


Μέσα από την coaching προσέγγιση και δομή που εφαρμόζουμε σε κάθε μας συνεργασία, ενεργοποιούμε αποτελεσματικά για τον πελάτη μας (coachee) τη διεργασία αυτοεπίγνωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, όπως η ικανότητα λήψης αποφάσεων. Όταν το άτομο αποκτά βαθιά επίγνωση του εαυτού, των δυνάμεων και των περιορισμών του, τότε αποκτά την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα να λαμβάνει τις καταλληλότερες για τον εαυτό αποφάσεις, καθώς και να προχωρά με σιγουριά και ασφάλεια στα επόμενα στάδια της διαδρομής του.

GROW coaching alliance | Career Coaching


Challenging you to design and build the career you actually want, Rachel Schofield , Author, Speaker

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας, Σύγχρονες Προσεγγίσεις και Εφαρμογές (Θεοδοσάκης, Δ., Γκατζιώνης, Σ., Κώτση, Κ., Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ, 2021)


bottom of page