top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΚατερίνα Κώτση

Εργάζομαι αποτελεσματικά από το σπίτι!

Πώς να παραμείνουμε θετικοί και παραγωγικοί

Η απομακρυσμένη εργασία - οι περισσότεροι πιστεύω συμφωνούμε - αποτελεί μία νέα συνθήκη για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου δεν αποτελούσε μία διαδεδομένη ως επιλογή μέχρι πρότινος, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Πολλοί εργαζόμαστε πλέον από το σπίτι, για μικρά ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Είναι γεγονός ότι τα δεδομένα και οι ισορροπίες μας έχουν αλλάξει. Προσπαθούμε καθημερινά να προσαρμοστούμε σε αυτήν τη νέα συνθήκη και να είμαστε παράλληλα αποδοτικοί και αποτελεσματικοί.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας λοιπόν, υπάρχουν μερικοί απλοί και δημιουργικοί τρόποι για να παραμείνουμε θετικοί, σε ροή και παραγωγικοί, ενόσω εργαζόμαστε από το σπίτι (και όχι μόνο). Ακολουθούν μερικοί από τους πιο σημαντικούς, οι οποίοι έχουν προκύψει μέσα από έρευνες.

Φυσικά, μπορεί ο καθένας μας να εμπνευστεί και να προσθέσει επιπλέον στοιχεία που τον ευχαριστούν και τον κινητοποιούν:

1. Επιμεληθείτε τον χώρο που εργάζεστε

Εισάγετε στοιχεία βιοφιλίας - φυσικό φως, φρέσκο αέρα, φυτά, φυσικά υλικά - τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το στρες, αυξάνουν τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα.

Ιδέες:

- τοποθετήστε ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια ή ένα γλαστράκι με φυτό πάνω στην επιφάνεια εργασίας ή σε ένα τραπεζάκι δίπλα σας

- φροντίστε στο σημείο που εργάζεστε να εισέρχεται αρκετό φυσικό φως

- αν υπάρχει η δυνατότητα, φροντίστε να βλέπετε πράσινο, να έχετε οπτική επαφή με δέντρα ή φυτά που υπάρχουν στον εξωτερικό σας χώρο.

2. Προγραμματίστε την ημέρα σας

Όταν εργαζόμαστε στο σπίτι, διάφοροι περισπασμοί μπορούν πολύ εύκολα να μας οδηγήσουν σε μία ημέρα εργασίας χωρίς δομή, κάτι το οποίο συνεπάγεται με αναστάτωση και δυσφορία.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να έχουμε θέσει τους στόχους της ημέρας και να έχουμε δεσμεύσει τον απαιτούμενο χρόνο, για να μπορέσουμε να παραμείνουμε εστιασμένοι στη δουλειά μας.

Ιδέες:

- στο τέλος κάθε ημέρας, φτιάξτε μία λίστα με ό,τι πρέπει να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης

- χωρίστε τα σε συγκεκριμένες εργασίες

- κατανέμετε τον χρόνο για κάθε μία εργασία και σκεφτείτε ότι καλό θα ήταν να ξεκινήσετε πρώτα με τις σημαντικότερες ή/και δυσκολότερες.

3. Αλλάζετε θέση, στάση σώματος ή χώρο

Κατά τη διάρκεια της εργασιακής ημέρας πρέπει να κινούμαστε τακτικά, διότι η σωματική κίνηση συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας, καθώς και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας για την επίλυση προβλημάτων. Και αυτό πρέπει να συμβαίνει πάντα, είτε δουλεύουμε στον εργασιακό μας χώρο είτε στο σπίτι.

Φροντίστε να κινείτε το σώμα σας τακτικά, αλλάζοντας συχνά θέση, στάση σώματος, ακόμα και σημείο εργασίας μέσα στον χώρο.

Ιδέες:

- σηκωθείτε και εργαστείτε όρθιοι για 15 λεπτά μπροστά στην επιφάνεια εργασίας ή σε έναν πάγκο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα

- περπατάτε σε κάθε ευκαιρία, όπως κατά τη διάρκεια τηλεφωνημάτων ή όσο περιμένετε να γίνει ο καφές σας, αλλά κάνετε και διατάσεις συχνά μέσα στην ημέρα για να αποσυμφορίζετε το σώμα σας

- φροντίστε η καρέκλα στην οποία κάθεστε και εργάζεστε να υποστηρίζει την οσφυϊκή χώρα και τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης.

4. Αξιοποιείστε τη διαθέσιμη τεχνολογία

Μην αναβάλλετε τις συναντήσεις σας. Αξιοποιήστε στο έπακρο την ψηφιακή τεχνολογία και τις ψηφιακές πλατφόρμες, που προσφέρουν τη δυνατότητα να συνδεθείτε και να αλληλοεπιδράσετε με άλλους ανθρώπους, όπως να συνομιλήσετε, να εργαστείτε ταυτόχρονα σε αρχεία, να μοιραστείτε περιεχόμενο, κλπ.

Ιδέες:

- για τις συναντήσεις σας προτιμήστε τις τηλεδιασκέψεις, όποτε είναι εφικτό, για περισσότερη προσωπική επαφή και εστίαση

- όταν πρέπει να γίνει μία ομαδική εργασία (π.χ. παραγωγή ιδεών - brainstorming), χρησιμοποιείτε πλατφόρμες συνεργασίας (collaboration platforms), προκειμένου να δημιουργήσετε κοινούς ψηφιακούς πίνακες (pinboards) με αρχεία, ιδέες, χρήσιμους συνδέσμους, κλπ

- αφιερώστε λίγο χρόνο για μια σύντομη ενημέρωση των συνεργατών σας σχετικά με τη χρήση μίας ψηφιακής εφαρμογής, καθώς κάποιοι μπορεί να μην τη γνωρίζουν ή να μην τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία όσο εσείς.

5. Βγείτε για έναν περίπατο

Το να περνάμε χρόνο έξω, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα στρες, ενώ αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης, την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα.

Ιδέες:

- αν πρόκειται να συνομιλήσετε με τους συνεργάτες σας, για ανταλλαγή ιδεών για παράδειγμα, προτείνετε να γίνει ενώ είστε ο καθένας έξω για έναν περίπατο

- όταν προσπαθείτε να λύσετε ένα πρόβλημα ή δουλεύετε πάνω σε κάτι δύσκολο, κάντε ένα μικρό διάλειμμα, βγείτε μία βόλτα στο κοντινότερο πάρκο και σκεφτείτε πάνω στις σκέψεις σας

- αντί για άλλο ένα φλιτζάνι καφέ το απόγευμα για να σας «ξυπνήσει», βγείτε για έναν σύντομο περίπατο γύρω από το σπίτι, ο οποίος σίγουρα θα σας δώσει πολύ περισσότερη ενέργεια.


Ίσως λοιπόν, αυτή η νέα συνθήκη, που τώρα μας αποσυντονίζει και μας δυσκολεύει, να μας προσφέρει τελικά μία σημαντική ευκαιρία - να οργανώσουμε τη ζωή μας λίγο διαφορετικά, λίγο καλύτερα ενδεχομένως - κάτι που ίσως πολλοί από εμάς να μην είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε υπό «κανονικές» συνθήκες και αυτό μακροχρόνια να έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στις ζωές μας.

Ας το σκεφτούμε λίγο…κάνοντας έναν περίπατο!


bottom of page