top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΚατερίνα Κώτση

4 βήματα για να σχεδιάσεις αποτελεσματικά την επαγγελματική σου πορεία!

Καθώς βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της χρονιάς, είναι φυσικό να σκεφτόμαστε τη διαδρομή που έχουμε μπροστά μας. Ο σχεδιασμός του μέλλοντος είναι ουσιώδης, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να μην μας κυριεύει ανησυχία ή και φόβος για όλα τα άγνωστα που μας περιμένουν, λειτουργώντας ανασταλτικά στη δράση μας.

Εστιάζοντας στον τομέα της καριέρας, μία επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή δεν προκύπτει τυχαία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό κάθε βήματος μέχρι το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα.

Να πώς μπορείς να σχεδιάσεις αποτελεσματικά την επαγγελματική σου (και όχι μόνο) χρονιά, διατηρώντας αυτοέλεγχο, προσαρμοστικότητα και ευελιξία:

1. Όρισε τον φάρο σου

Για το πλάνο που θα αναπτύξεις, χρειάζεσαι έναν οδηγό, έναν φάρο. Καθόρισε τους μακροπρόθεσμους στόχους και τις επιδιώξεις σου, και να θυμάσαι ότι είναι εντάξει αν ολόκληρο το μονοπάτι δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφές. Ο φάρος πρέπει να λειτουργεί ως μία γενική κατεύθυνση και όχι ως ένας απόλυτος προορισμός, επιτρέποντας ευελιξία καθώς προσαρμόζεσαι σε απρόβλεπτες προκλήσεις και ευκαιρίες.

2. Προσδιόρισε τις δεξιότητες και τους πόρους σου 

Φαντάσου ότι έχεις χαθεί στο δάσος, αλλά έχεις χάρτη και πυξίδα για να σε βοηθήσουν να βρεις τον δρόμο σου. Με τον ίδιο τρόπο οι δεξιότητες, οι εμπειρίες και οι γνώσεις που διαθέτεις λειτουργούν καθοδηγητικά στην καριέρα σου. Κατάγραψε όλα τα θετικά στοιχεία που αναγνωρίζεις στον εαυτό σου, καθώς και τα εφόδια που διαθέτεις. Αν αντιμετωπίζεις δυσκολία στη λήψη αποφάσεων για κάποιες πτυχές της καριέρας σου, μπορεί να σημαίνει ότι δεν διαθέτεις ακόμη όλα τα απαραίτητα. Σχεδίασε πώς θα αποκτήσεις τις πληροφορίες και τις δεξιότητες που χρειάζεσαι, και καθώς προχωράς, θα δεις τι άλλο είναι αναγκαίο να αναπτύξεις. Η αυτοεπίγνωση αποτελεί την πυξίδα σου, η οποία σε βοηθά να λαμβάνεις τις καταλληλότερες για εσένα αποφάσεις.

3. Ξεκίνα με μικρά βήματα

Σχεδίασε με ευελιξία, αποφεύγοντας να καθορίσεις όλη την πορεία μονομιάς, καθώς αυτή η προσπάθεια συνήθως επιφέρει στρες και αναβλητικότητα. Εστίασε στα 2-3 επόμενα βήματα. Σπάσε κάθε στόχο σε μικρότερες ενέργειες, τις οποίες μπορείς πιο εύκολα να διαχειριστείς και να φέρεις εις πέρας. Η προσέγγιση αυτή μάς προστατεύει από το να πελαγώνουμε, μας προσδίδει ευελιξία και μας διατηρεί κινητοποιημένους. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα βήμα, θα μπορείς με σιγουριά και αυτοπεποίθηση να σχεδιάζεις και να προχωράς στο επόμενο.

4. Διατήρησε νοοτροπία ανάπτυξης

Μείνε ανοικτός/ή στις απρόβλεπτες ευκαιρίες και προκλήσεις, φροντίζοντας να προσαρμόζεις την πορεία σου ενόσω αποκτάς νέα ερεθίσματα, γνώσεις και εμπειρίες. Απόφυγε, όσο μπορείς, να παραμένεις άκαμπτος/η στις θέσεις-ιδέες-θέλω σου, καθώς και να εγκλωβίζεσαι στις προσδοκίες των άλλων. Έχε επίγνωση πού βρίσκεσαι κάθε φορά και συνέχιζε την πορεία σου. Αυτή η ευέλικτη προσέγγιση επιφέρει μεγαλύτερη δυναμική και ικανοποίηση στην εξέλιξη της καριέρας μας, αλλά και σε κάθε τομέα της ζωής μας, χωρίς το καταπιεστικό ψυχολογικό βάρος ενός πολύ αυστηρά προκαθορισμένου αποτέλεσματος. Σκέψου πόσες φορές στο παρελθόν δεν έφτασες εκεί ακριβώς που ήθελες, όμως προέκυψε μία άλλη ευκαιρία, ίσως και καλύτερη, την οποία - ευτυχώς - είχες την ευελιξία και την περιέργεια να ερευνήσεις και να ακολουθήσεις…ή μήπως όχι;

Μέσα από την coaching προσέγγιση που έχουμε σχεδιάσει καi εφαρμόζουμε σε κάθε μας συνεργασία, ενεργοποιούμε αποτελεσματικά για τον πελάτη μας τη διεργασία αυτοεπίγνωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Όταν το άτομο αποκτά βαθιά επίγνωση του εαυτού, των δυνάμεων και των περιορισμών του, τότε αποκτά την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα να λαμβάνει τις καταλληλότερες για τον εαυτό αποφάσεις, καθώς και να προχωρά με σιγουριά και ασφάλεια στα επόμενα στάδια της διαδρομής του.

GROW coaching alliance | Career Coaching 



Πηγή: Forbes, Luciana Paulise | Προσαρμογή/εμπλουτισμός: GROW coaching alliance

bottom of page