top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΚατερίνα Κώτση

Αναλαμβάνοντας έναν νεό ηγετικό ρόλο!

Οι πιο επιτυχημένοι ηγέτες είναι εκείνοι που αισθάνονται άνεση και αυτοπεποίθηση με την ευθύνη που φέρει ο ρόλος τους. H ηγεσία αποτελεί τρόπο ύπαρξης γι' αυτούς και όχι απλά έναν εργασιακό ρόλο.

Η έννοια του αυθεντικού ηγέτη έχει να κάνει λιγότερο με την αυτή καθαυτή δουλειά και περισσότερο με το να βρει τη φυσική σύνδεση ανάμεσα στο ποιος είναι και στο τι φιλοδοξεί να κάνει, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει τους στόχους του και να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Όταν αναλαμβάνουμε έναν νέο ηγετικό ρόλο, είναι σημαντικό να έχουμε φροντίσει να καλλιεργήσουμε τις απαραίτητες δεξιότητες και να έχουμε καθορίσει τον τρόπο ηγεσίας μας. Στο νέο πλαίσιο, έχουμε την ευκαιρία να εδραιώσουμε εξ΄ αρχής ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού με τα μέλη που θα διοικούμε, είτε πρόκειται για ομάδα, τμήμα είτε για ολόκληρη εταιρεία.

Είναι σχεδόν αδύνατον να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων μας, αν δεν εναρμονιστούμε και αν δεν συνδεθούμε συναισθηματικά μαζί τους, και... χωρίς εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να υπάρξει ηγεσία!

Από πού ξεκινάμε λοιπόν;

>> Εστίασε στο γιατί ανέλαβες τον συγκεκριμένο ρόλο

Όταν οι πελάτες μας μάς ρωτούν πώς θα είναι επιτυχημένοι ηγέτες, πάμε ένα βήμα πίσω και θέτουμε το ερώτημα «για ποιους λόγους αποδέχτηκες αυτόν τον ρόλο;». Αν και οι αυθόρμητες απαντήσεις σχετίζονται συνήθως με το status, τον τρόπο ζωής, την ανέλιξη ή τις οικονομικές απολαβές, εμείς αναζητούμε την καρδιά του ρόλου, τι θα κάνουν και γιατί είναι ενθουσιασμένοι που πρόκειται να αφιερώνουν 50+ ώρες την εβδομάδα κάνοντάς το. Έτσι, γυρνάμε τον φακό εστίασης στις ευκαιρίες.

«Τι σημαίνει αυτός ο ηγετικός ρόλος για εσένα και τι προοπτική υπάρχει για τη δική σου εξέλιξη και ανάπτυξη;»

Αναγνωρίζοντας ποια είναι η σύνδεσή σου με τον ρόλο και πώς μπορεί να αποτελέσει μέρος της επαγγελματικής και προσωπικής σου πορείας, έχεις τη βάση για να ορίσεις την ηγετική σου ταυτότητα και να παρουσιαστείς στη νέα σου ομάδα.

Σύμφωνα με τον Simon Sinek (2011), οι σπουδαίοι ηγέτες ξεκινούν με το γιατί, καθώς δεν έχει σημασία τι κάνεις αλλά γιατί το κάνεις.

«Γιατί ανελαβες τον συγκεκριμένο ηγετικό ρόλο και τι θέλεις να κάνεις από εκεί;»

>> Όρισε τον σκοπό σου

Πριν φτάσεις στο κατώφλι της νέας σου ομάδας, θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για να ορίσεις τον σκοπό σου - τι θέλεις να επιτύχεις, να κερδίσεις, να επιφέρεις μέσα από αυτόν τον ρόλο, καθώς και πώς θέλεις να σε σκέφτονται οι υφιστάμενοι και συνεργάτες σου. Αν δεν αναγνωρίσεις τα κίνητρα και τις προθέσεις σου, δεν μπορεις να αξιώσεις αποδοχή, εμπιστοσύνη και παραγωγική συνεργασία από τους νέους σου συνεργάτες.

>> Κατανόησε σε βάθος το νέο πλαίσιο

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να κατανοήσεις την κουλτούρα στην οποία εισέρχεσαι, καθώς και τον ρυθμό με τον οποίο προκαλούνται και πραγματοποιούνται οι αλλαγές, πριν προσπαθήσεις να «περάσεις» νέες. Είναι πολύ σημαντικό, ένα στρατηγικό πλάνο αλλαγής και ανάπτυξης να συμπεριλαμβάνει και να ζυγίζει όλες τις παραμέτρους, για την επιτυχή έκβασή του.

Ένας συναισθηματικά ευφυής ηγέτης επιδιώκει πάντα να είναι εναρμονισμένος με τους ανθρώπους του. Αφιερώνει χρόνο για να κατανοήσει τι συμβαίνει, τι αντιμετωπίζει κάθε ένας, τις ανησυχίες, την προσωπικότητά του.

Ρώτα, λοιπόν, για να μάθεις! Αφιέρωσε χρόνο να μιλήσεις με κάθε κοντινό σου συνεργάτη. Ξεκίνα τις συναντήσεις ακόμα και από την περίοδο on-boarding. Κάνε κάτι διαφορετικό, όπως να τα πείτε στο μεσημεριανό διάλειμμα ή περπατώντας στο τετράγωνο - αν εργάζεστε απομακρυσμένα, μπορείτε να κάνετε κάτι ανάλογο, όπως π.χ. ορίστε μία ώρα που και οι δύο θα μπορείτε να είστε έξω και συζητήστε τηλεφωνικά κάνοντας έναν μικρό περίπατο.

Τα ζητούμενα είναι απλά: να γνωριστείτε, να μάθεις τι πάει καλά και τι δεν πάει καλά, καθώς και ποιες είναι οι προσδοκίες του/της από τη μεταξύ σας συνεργασίας, την ομάδα/τμήμα/εταιρεία για το επόμενο π.χ. εξάμηνο. Με το να αφουγκραστείς αυτές τις σκέψεις, σου δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσεις γρηγορότερα και καλύτερα το νέο εργασιακό περιβάλλον, καθώς και να καλλιεργήσεις από νωρίς κατανόηση, σεβασμό, εμπιστοσύνη και ενσυναίσθηση με τα μέλη της ομάδας και τους συνεργάτες σου.

Ένας ηγέτης που έχει υπομονή και αφιερώνει χρόνο για να αντιληφθεί και να κατανοήσει σε βάθος τις λεπτές ισορροπίες των σχέσεων, των διαδικασιών και των συμμαχιών, έχει μεγαλύτερες προοπτικές μακροχρόνιας επιτυχίας, σε αντίθεση με έναν άλλον που θεωρεί ότι γνωρίζει τα πάντα μετά από μία εβδομάδα συναντήσεων. Πόσος χρόνος απαιτείται και τι, διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Το σίγουρο είναι ότι ο ηγέτης πρέπει να περάσει πρώτα από αυτήν τη διαδικασία πριν προσπαθήσει να εισάγει οποιαδήποτε αλλαγή.

Ρώτα! Το να ρωτούμε τη γνώμη, τις επιθυμίες και τις έγνοιες των μελών της ομάδας μας, δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή ανασφάλειας. Αντιθέτως, δείχνει αυθεντικό ενδιαφέρον για όσα είναι σημαντικά για τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε, αλλά και αυθεντική επιθυμία να μάθουμε πώς και γιατί λειτουργεί κατά έναν τρόπο το εκάστοτε τμήμα ή οργανισμός, που αποτελεί νέο περιβάλλον για εμάς.

Ένας επικεφαλής που ενεργεί χωρίς να διερευνήσει και να λάβει πληροφορίες από κατάλληλα πρόσωπα, δεν θεωρείται ηγέτης, αλλά εκτελεστής (doer). Διότι, οποιοσδήποτε, σχεδόν, μπορεί να εκτελέσει ένα πλάνο, όμως ένας ηγέτης προσφέρει υποστήριξη και διαμορφώνει το κατάλληλο πλαίσιο για να συμβούν οι απαραίτητες αλλαγές. Κάθε ενέργειά του είναι σκόπιμη.

Μπορεί το ζητούμενο πρώτα «ρωτώ-μαθαίνω-κατανοώ» να θεωρείται απλό ή αυτονόητο, άπειρες φορές όμως παραβλέπεται από πολλούς, στη βιασύνη να ξεκινήσουν και να επιδείξουν έργο από νωρίς. Πώς είναι, όμως, δυνατόν το έργο να προηγηθεί της κατανόησης;

>> Δράσε

Τώρα που διερεύνησες τα κίνητρά σου, έχεις ξεκινήσει να χτίζεις αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη με την ομάδα σου, και έχεις ξεκινήσει να κατανοείς σε βάθος το νέο σου περιβάλλον, μπορείς να μπεις σε δράση. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει να ξεκινήσεις να λαμβάνεις τις κατάλληλες αποφάσεις. Άρα, να διαθέτεις την ικανότητα να διακρίνεις πότε πρέπει να ληφθεί μια απόφαση, να γνωρίζεις πολύ καλά το πλαίσιο και να λαμβάνεις στοχευμένες, ρεαλιστικές και εφικτές αποφάσεις.

Είναι δεδομένο ότι στην καρδιά της ηγεσίας βρίσκεται και η επίλυση προβλημάτων, και εσύ είσαι πλέον ο ορατός problem-solver. Συνδέσου με την ομάδα σου για να διασφαλίσεις ότι όλοι κατανοούν την εκάστοτε απόφαση. Επικοινώνησε με διαφάνεια και ειλικρίνεια τις προθέσεις σου, δηλαδή, τι σχεδιάζεις να κάνεις, πώς και γιατί!

Η διεργασία αυτή αναμφισβήτητα περιλαμβάνει αλλαγές, οι οποίες όμως θα πρέπει πρώτα να ευθυγραμμίζονται με το πώς η ομάδα/τμήμα/εταιρεία λειτουργεί τη δεδομένη στιγμή, καθώς και να έρχονται σταδιακά, διότι αντί να επιλύεις προβλήματα θα δημιουργείς. Για παράδειγμα: ένας ηγέτης που ξεκινά με τη δήλωση ότι «όλα εδώ θα αλλάξουν», ακόμα και αν όντως πρέπει όλα να αλλάξουν και οι προθέσεις του είναι θετικές, το πιθανότερο είναι να δημιουργήσει στους γύρω του στρες, ανησυχία και σε πολλές περιπτώσεις αμυντική στάση και ισχυρές αντιστάσεις. Η ομάδα δεν σε γνωρίζει ακόμα και άρα δεν σε εμπιστεύεται. Και είναι απόλυτα λογικό, καθώς το ίδιο συμβαίνει και σε εσένα: δεν γνωρίζεις την ομάδα που καλείσαι να διοικήσεις, οπότε και ο δικός σου βαθμός αβεβαιότητας είναι υψηλός.

Οι πολύ καλοί ηγέτες διαθέτουν ανεπτυγμένη Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ), λαμβάνουν κατάλληλες αποφάσεις, επικοινωνούν τον σκοπό κάθε απόφασης, είναι οπτιμιστές και ενδυναμώνουν την ομάδα και κάθε μέλος της ξεχωριστά, προκειμένου να αναλαμβάνουν δράση και να φέρνουν αποτελέσματα.

Έτσι, ενισχύεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο οπτιμισμός του ηγέτη διαχέεται στην ομάδα, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την αυτονόμηση όλων, νιώθοντας πάντα ικανοί να ανταπεξέρχονται σε οποιαδήποτε εργασία τους ανατεθεί. Συμφωνώντας με την αντίληψη του Daniel Goleman, η συναισθηματική ηγεσία οδηγεί τη διάθεση και τις ενέργειες του οργανισμού, και είναι σημαντικό οι ηγέτες να συνειδητοποιούν τη θετική και αρνητική επιρροή του ρόλου τους.

Τι θα έκανε ακόμα μεγαλύτερη διαφορά στην επιτυχή πορεία της ομάδας σου;

Φυσικά το όραμα. Όταν έχεις ένα ξεκάθαρο και ρεαλιστικό όραμα, δηλαδή πού επιθυμείς να φτάσετε εσύ και η ομάδα σου, σε βοηθά να χτίσεις ένα εξίσου ξεκάθαρο και ρεαλιστικό πλάνο δράσης.

Και επειδή η ενίσχυση της εμπιστοσύνης είναι σημαντικό να διατηρείται, να δίνεις πάντα στην ομάδα σου εποικοδομητικό feedback (τι πάει καλά, τι δεν πάει καλά), ώστε όλοι να γνωρίζουν πάντα «πού πατούν» και να μπορούν να διορθώνουν την εκάστοτε δυναμική.

Η αποδοχή ενός νέου ηγετικού ρόλου, φέρει μαζί της πολλές ευκαιρίες, αλλά και πίεση. Αφιερώνοντας χρόνο στο ακούω-μαθαίνω-κατανοώ-ενεργώ, θα σε «τοποθετήσει» με επιτυχία στο νέο εργασιακό περιβάλλον, ως ηγέτη, και θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες για μία επιτυχημένη πορεία.

Η coaching προσέγγιση που έχουμε αναπτύξει και εφαρμόζουμε, προσεγγίζει ολιστικά το άτομο σε ηγετικό ρόλο και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων και στρατηγικών για να ηγείται με επιτυχία, να προσφέρει προστιθέμενη αξία, να εμπνέει και να επιφέρει θετικά αποτελέσματα!

GROW coaching alliance | Business-Leadership Coaching


bottom of page