Οι επαγγελματικές μεταβάσεις μπορούν να προκαλέσουν ανάμεικτα συναισθήματα. Ενθουσιασμός, ανυπομονησία, άγχος και αβεβαιότητα, συχνά, συνυπάρχουν όταν πρόκειται να συμβούν αλλαγές στον επαγγελματικό μας τομέα.
Για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά αυτό το συναισθηματικό τοπίο, η καλλιέργεια Νοοτροπίας Ανάπτυξης (Growth Mindset) είναι το κλειδί!
Η Νοοτροπία Ανάπτυξης
Διαδεδομένη από τη ψυχολόγο Carol Dweck, η Νοοτροπία Ανάπτυξης βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι ικανότητες και η ευφυΐα μπορούν να καλλιεργηθούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωή μας, μέσω της αφοσίωσης και της προσπάθειας.
Η νοοτροπία αυτή
ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υποδέχονται τις προκλήσεις και να βλέπουν τις αποτυχίες ως ευκαιρίες για μάθηση!
Παράδειγμα: ένα άτομο που μεταβαίνει από τον χώρο του μάρκετινγκ στην ανάλυση δεδομένων, μπορεί αρχικά να αμφιβάλλει για την ικανότητά του να αναλύει σύνθετα σύνολα δεδομένων. Αναπτύσσοντας νοοτροπία ανάπτυξης, μπορεί να δει αυτήν την πρόκληση ως ευκαιρία και, μέσω μαθημάτων και συνεχούς εξάσκησης, να μετατρέψει την αμφιβολία σε δράση, δημιουργώντας νέες επαγγελματικές ικανότητες.
Η Νοοτροπία Ανάπτυξης, λοιπόν, προωθεί την ιδέα ότι οι δεξιότητες μπορούν να εξελιχθούν με τον χρόνο και την εμπειρία, αντίθετα με την Καθορισμένη Νοοτροπία (Fixed Mindset), που θεωρεί τις ικανότητες σταθερές και αναλλοίωτες. Ενισχύει επίσης την ανθεκτικότητα, την προσαρμοστικότητα και την αγάπη για μάθηση, χαρακτηριστικά εξαιρετικά πολύτιμα για κάθε είδους αλλαγή.
Επιπλέον, μας οδηγεί:
Στο να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις
Οι προκλήσεις αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο κάθε μετάβασης, πόσο μάλλον μίας επαγγελματικής. Είτε πρόκειται για την προσαρμογή σε μια νέα οργανωσιακή κουλτούρα, την εκμάθηση ενός νέου λογισμικού ή την αντιμετώπιση αμφιβολιών για τον εαυτό μας, είναι θέματα που μπορεί να μας φαίνονται ανυπέρβλητα και να μας οδηγούν στην αναβλητικότητα. Ωστόσο, με ανεπτυγμένη Νοοτροπία Ανάπτυξης τα εμπόδια αυτά μετατρέπονται σε συναρπαστικούς γρίφους προς επίλυση!
Αν έχεις μία πιθανή εργασιακή μετάβαση μπροστά σου, αναγνώρισε συγκεκριμένους φόβους που συνδέονται με αυτήν, όπως για παράδειγμα το άγχος και η ανασφάλεια για τον δημόσιο λόγο σε έναν νέο ρόλο. Αναγνωρίζοντας αυτόν τον φόβο, μπορείς να λάβεις πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπισή του, όπως να αναζητήσεις έναν έμπειρο επαγγελματία για να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τον βαθμό αυτοπεποίθησης και τις δεξιότητές σου.
Το να αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις ως ευκαιρία για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που προσεγγίζουμε κάθε είδους αλλαγή.
Στη συνεχή μάθηση
Ο συνεχής εμπλουτισμός γνώσεων και εμπειριών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Νοοτροπίας Ανάπτυξης. Ιδιαίτερα στο επαγγελματικό πλαίσιο, η δέσμευση στη δια βίου μάθηση μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την επαγγελματική ανάπτυξη και την αυτοπεποίθησή μας σε νέους ρόλους.
Η παρακολούθηση διαδικτυακών μαθημάτων, η συμμετοχή σε συνέδρια του κλάδου που δραστηριοποιούμαστε, η συμμετοχή σε εργαστήρια και ομάδες εργασίας, αποτελούν μόνο μερικούς από τους τρόπους εμπλουτισμού των γνώσεων και των εμπειριών μας. Επιπλέον, η δικτύωση με επαγγελματίες του τομέα μας μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες, γνώσεις, αλλά και ενθάρρυνση.
Η απόκτηση νέων δεξιοτήτων δεν ενισχύει μόνο τα προσόντα μας, αλλά και την προσαρμοστικότητά μας – ένα χαρακτηριστικό εξαιρετικά σημαντικό πλέον στη σημερινή ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας.
Στην αποδοχή και αξιοποίηση της ανατροφοδότησης (feedback)
Η ανατροφοδότηση αποτελεί ισχυρό εργαλείο κατά τις επαγγελματικές μεταβάσεις, αλλά και την πρόοδο γενικότερα. Εδραίωσε τη συνήθεια να ζητάς επικοδομητική ανατροφοδότηση από συναδέλφους, μέντορες ή προϊσταμένους σχετικά με την απόδοσή σου και τους τομείς στους οποίους υπάρχουν για εσένα περιθώρια βελτίωσης.
Για παράδειγμα: για κάποιον που πρόκεται να αναλάβει την ηγεσίας μίας ομάδας, η συλλογή πληροφοριών σχετικά με το στυλ επικοινωνίας και τις ηγετικές του δεξιότητες είναι καθοριστικές για την πορεία και εξέλιξή του.
Η αποδοχή της ανατροφοδότησης δείχνει προθυμία για μάθηση και βελτίωση, βασικά στοιχεία της νοοτροπίας ανάπτυξης.
Στην ανάπτυξη της αυτοεπίγνωσης
Μελετώντας σημαντικές πτυχές του εαυτού μας, όπως οι δυνάμεις του χαρακτήρα και οι περιοχές βελτίωσης, είναι κομβικής σημασίας για να αντιληφθούμε το σημείο που βρισκόμαστε και τι θα χρειαστούμε για να μεταβούμε στο σημείο που επιθυμούμε.
Μία ιδέα είναι να ξεκινήσεις να διατηρείς ένα ημερολόγιο όπου θα παρακολουθείς την πρόοδό σου, σημειώνοντας προκλήσεις και καταγράφοντας μαθήματα που αποκομίζεις, σκέψεις και ανάγκες σου. Αυτή η δραστηριότητα ενισχύει τη δέσμευσή σου για συνεχή βελτίωση, υποστηρίζοντας την πορεία σου προς την ανάπτυξη.
Ενισχύοντας, λοιπόν, τον βαθμό της αυτοεπίγνωσής μας - τι θέλουμε, τι διαθέτουμε, τι χρειάζεται να αλλάξουμε, τι χρειάζεται να αναπτύξουμε - εκπληρώνουμε μία σημαντική προϋπόθεση, για να μπορέσουμε να μεταβούμε με επιτυχία στο επόμενο βήμα.
Ο ρόλος των επιτεύξιμων στόχων
Οι ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι στόχοι είναι καθοριστικής σημασίας για τις μεταβάσεις καριέρας. Οι στόχοι πρέπει να είναι Συγκεκριμένοι, Μετρήσιμοι, Επιτεύξιμοι, Σχετικοί και Χρονικά Προσδιορισμένοι (SMART), αλλιώς το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο, οδηγούμαστε στη χάωση και καταλήγουμε στην αποφυγή ή στην αναβλητικότητα.
Ορίζουμε μικρούς βραχυπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι θα μας οδηγήσουν στο μακροπρόθεσμο όραμά μας, στον μεγάλο μας στόχο. Για παράδειγμα, εάν φιλοδοξούμε να μεταβούμε σε μια διευθυντική θέση, ένας βραχυπρόθεσμος στόχος μπορεί να είναι η ολοκλήρωση ενός σεμιναρίου ηγεσίας μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Η διάσπαση των μεγαλύτερων φιλοδοξιών σε μικρότερες εργασίες, βοηθά στη μείωση των συναισθημάτων υπερφόρτωσης (overwhelming) και απογοήτευσης, ενώ δημιουργεί αίσθηση επίτευξης κατά την πορεία.
Δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα επιτεύγματα...υπάρχουν μόνο επιτεύγματα!
Γιόρτασε κάθε ένα από αυτά, για να διατηρείς την κινητοποίησή σου και να ενισχύεις την πίστη στην ικανότητά σου να τα καταφέρνεις σε νέες προσπάθειες.
Ο ρόλος του υποστηρικτικού πλαισίου
Οι μεταβάσεις καριέρας μπορεί να φαίνονται μοναχικές, ειδικά όταν κυριαρχεί η αβεβαιότητα. Η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου υποστήριξης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της κινητοποίησης και της θετικής πορείας.
Φρόντισε να περιβάλλεσαι από άτομα που διαθέτουν οπτιμισμό και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη, όπως φίλους, οικογένεια, μέντορες ή συναδέλφους. Η συμμετοχή σε ομάδες επαγγελματικής ανάπτυξης μπορεί επίσης να προσφέρει υποστήριξη και κοινές εμπειρίες.
Μοιραζόμενοι το ταξίδι της μετάβασής μας με άλλους που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες αλλαγές, χτίζουμε μία αίσθηση κοινότητας αλλά και την ανθεκτικότητά μας, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την πορεία.
Το ταξίδι της μεταμόρφωσης
Η αποδοχή της αλλαγής προσφέρει ευκαιρία για εξέλιξη και αυτοεπίγνωση. Η υιοθέτηση Νοοτροπίας Ανάπτυξης μάς εξοπλίζει με τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίζουμε τις πολυπλοκότητες της αλλαγής, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά μας.
Καθώς αλλάζουμε την οπτική μας για τις προκλήσεις, δίνουμε προτεραιότητα στη μάθηση, αποδεχόμαστε την ανατροφοδότηση, θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους και χτίζουμε ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης, αποκτούμε τη δύναμη να μετατρέπουμε τις επαγγελματικές μεταβάσεις σε εμπειρίες που μας γεμίζουν ενθουσιασμό και ικανοποίηση.
Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε βήμα αποτελεί μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε νέες διαδρομές και να διαμορφώσουμε μια επαγγελματική πορεία γεμάτη νόημα. Αγκαλιάζοντας αυτό το ταξίδι, αποκτούμε την ευκαιρία να ξεκλειδώσουμε εκπληκτικές δυνατότητες!
Μέσα από την coaching προσέγγιση και δομή που εφαρμόζουμε σε κάθε μας συνεργασία, ενεργοποιούμε αποτελεσματικά για τον πελάτη μας (coachee) τη διεργασία αυτοεπίγνωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον συνεργασίας. Όταν το άτομο αποκτά βαθιά επίγνωση του εαυτού, των δυνάμεων και των περιορισμών του, είναι έτοιμο να προχωρήσει με σιγουριά και ασφάλεια στα επόμενα στάδια της διαδρομής του, όπως είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας, μία προαγωγή ή μία εργασιακή μετακίνηση.
Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας, Σύγχρονες Προσεγγίσεις και Εφαρμογές - Θεοδοσάκης, Δ., Γκατζιώνης, Σ., Κώτση, Κ. - Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ (2021)
Prochaska, J. O., & Velicer, W. F. (1997). The transtheoretical model of health behavior change. American Journal of Health Promotion, 12(1), 38–48.
Comentarios